Στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων την τρέχουσα περίοδο έχουν αναρτηθεί σημαντικά έργα υποδομών για την Ελλάδα, τα οποία – σε περίπτωση που υλοποιηθούν - θα διαφοροποιήσουν άρδην τα μεταφορικά δεδομένα της χώρας. Προς το παρόν, η ανάρτησή τους έχει σκοπό την εξεύρεση πηγών χρηματοδότησης. Αναλυτικά:

  • Σιδηροδρομική Εγνατία (προϋπολογισμός: €10 δισ.): Πρόκειται για νέο σιδηροδρομικό διάδρομο 565 χλμ., ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς, παγκόσμιους και τραπεζικούς πόρους και θα συνδέει τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης με τα βουλγαρικά λιμάνια Βάρνα, Μπουργκάς  και Δούναβη.
  • Σταθμός ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα (προϋπολογισμός: €300 εκ.): Θα ελαττώσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στη Λιοσίων και τον Κηφισό, όπου σήμερα λειτουργούν οι δύο σταθμοί υπεραστικών λεωφορείων.
  • Γραμμή 4 Μετρό (προϋπολογισμός: €1,5 δισ.): Περιλαμβάνει 14 νέους σταθμούς σε 12,5 χλμ. και θα συνδέει το Γουδί με Άλσος Βεϊκου μέσα από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
  • Υδατοδρόμια (προϋπολογισμός: €45 εκ.): Αφορά τη δημιουργία δικτύου υδατοδρομίων σε 50 περίπου περιοχές.
  • Σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο (προϋπολογισμός: €160 εκ.): Αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα (ηλεκτροκίνηση, σηματοδότηση, αλλά και αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης).
  • Επέκταση περιφερειακής Υμηττού (προϋπολογισμός: €450 εκ.): Περιλαμβάνει την επέκταση από τη σύνδεση με την Αττική Οδό έως τη λεωφόρο Βουλιαγμένης μέσω αστικής σήραγγας 3 χλμ.
  • Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας (προϋπολογισμός: €350 εκ.): Αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας 1,2 χλμ. που θα συνδέει το Πέραμα με τον Άγιο Γεώργιο, την κατασκευή οδικού άξονα 5 χλμ. από τη λεωφόρο Σχιστού ως το Πέραμα και οδικά έργα σύνδεσης του Αγίου Γεωργίου με τη Σαλαμίνα.
  • Προαστιακός στο Λαύριο: Επέκταση του Προαστιακού από το Κορωπί στο Λαύριο μήκους 32 χλμ. Περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομής, επιδομής, ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης της γραμμής. 
  • Σιδηροδρομική γραμμή Πάτρα - Πύργος – Καλαμάτα (προϋπολογισμός: €600 εκ.): Πρόκειται για την κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Πάτρα - Πύργος - Αρχαία Ολυμπία - Κατάκολο και Πύργος - Κυπαρισσία - Καλαμάτα μήκους 285 χλμ., η οποία θα συνδέσει 4 λιμάνια κρουαζιέρας.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

IBHS trial EN

Company Name:*
User Full Name:*
Company VAT:*
User Email:*
User Telephone:*
Word Verification:

210-8939000

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

FAX: 210-8939098-99

Scroll to top