Διαφήμιση

Ο εγχώριος διαφημιστικός κλάδος εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Infobank Hellastat Α.Ε. Σύμφωνα με τον Αλέξη Νικολαΐδη, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst, το 2016 η διαφημιστική αγορά στο σύνολό της εκτιμάται ότι εμφάνισε ήπια άνοδο 4%-5%, η οποία τροφοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την τηλεόραση και δευτερευόντως το ψηφιακό μέσο. Αντιθέτως, τα διαφημιστικά έσοδα των έντυπων μέσων εξακολούθησαν να υποχωρούν λόγω της περαιτέρω μείωσης της κυκλοφορίας τους.

Αναλυτικά, η δαπάνη που κατευθύνθηκε στα τηλεοπτικά κανάλια το 2016 αυξήθηκε σε ποσοστό 20%-25%, καθώς το προηγούμενο έτος είχε διαμορφωθεί σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο λόγω των εκλογών, του δημοψηφίσματος και των capital controls.

Αντιθέτως, οι συνολικές πωλήσεις εφημερίδων σε φύλλα μειώθηκαν κατά 15,9%, ενώ στα περιοδικά καταγράφηκε κάμψη σε τεύχη της τάξης του 9%. Τα έντυπα μέσα έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την ύφεση, καθώς και τη μετατόπιση μεγάλου μέρους του αναγνωστικού κοινού στο internet, με αρκετούς τίτλους να έχουν σταματήσει να εκδίδονται.

Η ύφεση στον διαφημιστικό κλάδο τα προηγούμενα χρόνια σηματοδοτήθηκε από τη μείωση του αριθμού των εταιρειών, καθώς αρκετές από αυτές πτώχευσαν, αδυνατώντας να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στις νέες συνθήκες. Φορείς της αγοράς υποστηρίζουν ότι καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε η καταβολή του αγγελιόσημου, το οποίο αύξανε σημαντικά το διαφημιστικό κόστος, καθώς και τα χρέη του δημόσιου τομέα προς τις διαφημιστικές εταιρείες.

Εκπρόσωποι του κλάδου θεωρούν ότι η εξάλειψη των επιβαρύνσεων στη διαφήμιση θα τονώσει τα διαφημιστικά έσοδα. Στα πλαίσια αυτά, θετικά αντιμετωπίζεται η κατάργηση του αγγελιοσήμου, το οποίο αντικαταστάθηκε από τις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων στα ΜΜΕ. Επιπλέον, ζητείται η οριστική κατάργηση του ειδικού φόρου τηλεόρασης 20%.

Σύμφωνα με τον κο Νικόλα Γκουζέλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Infobank Hellastat, «Η αρνητική οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με τη συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη, έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον διαφημιστών και διαφημιζόμενων από τα παραδοσιακά στα ψηφιακά μέσα επικοινωνίας. Συνεπώς, αναμένεται να ευνοηθούν οι διαφημιστικές εταιρείες που θα επενδύσουν σε τεχνολογίες ψηφιακής / διαδραστικής διαφήμισης. Εξάλλου, σε διεθνές επίπεδο ήδη οι διαδικτυακές διαφημίσεις παρουσιάζουν πολύ υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης έναντι των συμβατικών».

 

Χρηματοοικονομική ανάλυση

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 98 διαφημιστικών επιχειρήσεων. Τα βασικά συμπεράσματα συνοψίζονται στα εξής:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 κατέγραψε μείωση 4,9% στα €262,6 εκ.
•    Τα ΚΠΤΦΑ υποδιπλασιάστηκαν στα €6 εκ., ενώ τα ΚΠΦ μειώθηκαν κατά 69%, στα €2,71 εκ.
•    Τα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ μειώθηκαν σε 6,2% και 3,7% αντίστοιχα.
•    Η κεφαλαιακή μόχλευση βελτιώθηκε στο 2,8 προς 1, παραμένοντας πάντως αρκετά υψηλή.
•    Οι Απαιτήσεις  εισπράχθηκαν σε περίοδο 5,5 μηνών.

 

Επίσης, στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 15 media shops, με τα βασικά συμπεράσματα να συνοψίζονται στα ακόλουθα:

•    Ο Κύκλος Εργασιών το 2015 μειώθηκε κατά 5,3%, στα €190,12 εκ.  
•    Τα ΚΠΤΦΑ μειώθηκαν κατά 20%, στα €3 εκ., ενώ τα ΚΠΦ υποχώρησαν κατά 12%, στα €3,68 εκ.
•    Ο δείκτης των Ξένων προς τα ίδια Κεφάλαια το 2015 διαμορφώθηκε σε 22 προς 1.
•    Οι Απαιτήσεις  εισπράχθηκαν σε περίοδο 6,5 μηνών

 

Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.