Ελληνική Οικονομία

Η Infobank Hellastat Α.Ε. το Μάιο του 2017 εκπόνησε μελέτη για τον κλάδο των εκδόσεων βιβλίων. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η ύφεση μείωσε σημαντικά την εγχώρια ζήτηση για βιβλία μετά το 2008, καθώς οι Έλληνες καταναλωτές στράφηκαν σε μεγάλο βαθμό στην τηλεόραση για ενημέρωση και ψυχαγωγία. Συνεπώς, η παραγωγή νέων τίτλων από το 2008 έως και το 2014 εμφάνιζε κάμψη μεγαλύτερη του 40%, γεγονός με αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις και τα αποτελέσματα των περισσότερων εκδοτών.

Ακολούθως, τα δύο τελευταία χρόνια η εγχώρια βιβλιοπαραγωγή εμφάνισε ενδείξεις ανάκαμψης: το 2015 αυξήθηκε κατά 5,6%, στους 6.500 νέους τίτλους, ενώ το επόμενο έτος ο ρυθμός ανόδου επιταχύνθηκε στο 10,6%, με την παραγωγή –βάσει των δεδομένων της BIBLIONET- να διαμορφώνεται στους 7.185 τίτλους.

Η άνοδος αυτή θεωρείται ενθαρρυντική, καθώς αποδίδεται σε αρκετούς νέους συγγραφείς, οι οποίοι στηρίζονται από μικρότερους οίκους και ανεξάρτητα, περιφερειακά βιβλιοπωλεία που δημιουργήθηκαν πρόσφατα.

Ωστόσο, τα προβλήματα ρευστότητας των εκδοτών παραμένουν, λόγω της χαμηλής ζήτησης, της έλλειψης τραπεζικής χρηματοδότησης και της αύξησης της φορολογίας, κάτι που μεταφράζεται σε αποχωρήσεις αρκετών οίκων από τον κλάδο, ενώ άλλοι βρίσκονται σε αδράνεια. Αρνητική παράμετρο αποτελούν και οι: α) συσσωρευμένες οφειλές των βιβλιοπωλείων, ακόμα και μεγάλου μεγέθους, β) οφειλές του δημοσίου, για όσους οίκους εκδίδουν πανεπιστημιακά συγγράμματα.

Επίσης, η κατάργηση της ενιαίας τιμής βιβλίου έχει επιδράσει αρνητικά, καθώς στις κατηγορίες στις οποίες δεν ισχύει πλέον η διατίμηση καταγράφονται σημαντικές εκπτώσεις, ιδίως από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία (φτάνουν έως και 40% με 50%, κυρίως στους ευπώλητους τίτλους). Τα συνοικιακά βιβλιοπωλεία, μην έχοντας τη δυνατότητα να χορηγήσουν τις εκπτώσεις των μεγάλων ανταγωνιστών τους, βλέπουν την πελατεία τους σταδιακά να μειώνεται, γεγονός που καθιστά επισφαλή την επιβίωσή τους.

 

Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.