Ελληνική Οικονομία

Προβλήματα στη διάθεση των μυδιών, που παράγονται στην Ελλάδα, μπορεί να προκαλέσει το γεγονός ότι, για τον έλεγχο των παραγόμενων ποσοτήτων, χρησιμοποιείται μόνο ένα μηχάνημα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για μύδια και οστρακοειδή, που εισάγονται από τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Πρόκειται για το χρωματογράφο μάζας, που ελέγχει τη σάρκα του μυδιού για συγκεντρώσεις θαλάσσιων βιοτοξινών.

 

ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ"Ο ΚΛΑΔΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ"

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, σε περιπτώσεις βλάβης, οι συνέπειες για τους παραγωγούς είναι πολύ μεγάλες, καθώς, παρά την καταλληλότητα των μυδιών, επιβάλλεται απαγόρευση διακίνησης των οστρακοειδών και σταματούν οι εξαγωγές από τις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες. Αυτό συνέβη και πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει στο αθηναϊκό πρακτορείο ο πρόεδρος του Αλιευτικού Οστρακοκαλλιεργητικού Συλλόγου Δήμου Δέλτα, "Ο Ποσειδών", Κωνσταντίνος Βερβίτης.

 

"Κάθε χρόνο παράγονται περίπου 30.000 τόνοι μύδια στο Θερμαϊκό κόλπο, οι οποίοι κατά 90% εξάγονται. Εν μέσω της περιόδου αιχμής της παραγωγής και των εξαγωγών, παρουσιάστηκε βλάβη στο μηχάνημα, που βρίσκεται στο μοναδικό αρμόδιο κτηνιατρικό εργαστήριο της Ελλάδας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι εξαγωγές για επτά μέρες. Το χρονικό αυτό διάστημα είναι κρίσιμο, δεδομένου ότι η περίοδος της συγκομιδής το καλοκαίρι κρατά 2,5 μήνες", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

 

Παράλληλα, διευκρινίζει ότι τέτοιου είδους βλάβες εκδηλώνονται συχνά και φέρνει ως παράδειγμα την περίπτωση, που το μηχάνημα έμεινε εκτός λειτουργίας μέσα στη Σαρακοστή και πριν από την Καθαρά Δευτέρα.

 

"Ο ΚΛΑΔΟΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ"

"Τα μύδια της Θεσσαλονίκης έχουν τεράστια ζήτηση από χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Ο λόγος είναι η ξεχωριστή τους γεύση, καθώς στο Θερμαϊκό Κόλπο καταλήγουν τρεις ποταμοί και τα υφάλμυρα νερά προσδίδουν στη σάρκα του μυδιού μια μοναδική ποιότητα", υπογραμμίζει ο κ. Βερβίτης και ζητεί την υποστήριξη του κλάδου των μυδοκαλλιεργητών.

 

Πηγή: FnB Daily
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.