Ελληνική Οικονομία

Η εγχώρια αγορά των οικιακών κλιματιστικών φέτος εξακολουθεί να εμφανίζει θετικό πρόσημο, συνεχίζοντας έτσι την ανοδική πορεία των προηγούμενων δύο ετών και αποτελώντας την εξαίρεση στη γενικότερη πτώση που χαρακτηρίζει τον ευρύτερο κλάδο των ηλεκτρικών ειδών. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν τους θερινούς μήνες έδωσαν και φέτος ώθηση στις πωλήσεις, ενώ θετική παράμετρο αποτέλεσε και η τάση αντικατάστασης παλαιότερων κλιματιστικών με καινούργιες μονάδες σύγχρονης τεχνολογίας, με αποτέλεσμα –σύμφωνα με στοιχεία της GFK- το πρώτο εξάμηνο ο αριθμός των τεμαχίων που διατέθηκαν να αυξηθεί κατά 15,6% σε ετήσια βάση, ενώ η αξία κατά 13,4%.  

ac pinakas

Πάντως, αν συμπεριληφθούν και τα εξειδικευμένα καταστήματα της αγοράς, στα οποία οι καταναλωτές τα τελευταία χρόνια δείχνουν μεγάλη προτίμηση, τότε η αύξηση διαμορφώνεται σε 27% σε τεμάχια και 24,9% σε αξία.

Συνολικά, το πρώτο εξάμηνο πωλήθηκαν 140.000 μονάδες κλιματιστικών, οι 63.000 από τις οποίες διατέθηκαν τον Ιούνιο, με την αξία αγοράς να ανέρχεται στα €78 εκ. Το 95% της αγοράς κατέλαβαν τα κλιματιστικά τύπου Inverter, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε και η διείσδυση των «έξυπνων» κλιματιστικών (κυρίως ασύρματης τεχνολογίας).

Το θετικό πρόσημο αναμένεται να διατηρηθεί και τους υπόλοιπους μήνες του έτους. Επομένως, στο σύνολο του 2017 ο κλάδος θα καταγράψει διψήφιο ποσοστό ανόδου.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.