Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μπορεί το γιαούρτι να ονομάζεται ελληνικό, εάν δεν κατασκευάζεται στην Ελλάδα; Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια έντονη μάχη για να υπερασπιστεί το δικαίωμα της δημιουργίας των γαλακτοκομικών προϊόντων, που αποδίδουν δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την DW, η ελληνική πλευρά εξετάζει το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής κατά της Τσεχικής Δημοκρατίας για την παραγωγή - και την εκμετάλλευση - ενός προϊόντος, το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι αποκλειστικά δικό της. Η κίνηση αποτελεί μέρος ενός σχεδίου δράσης, που καταρτίστηκε από 14μελή ομάδα εργασίας, η οποία δημιουργήθηκε αυτό το μήνα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προειδοποιήσει την Πράγα ότι η παραγωγή απομίμησης ελληνικού γιαουρτιού δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, όλες οι προειδοποιήσεις παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η Αθήνα αποφασίζει να τηρήσει πλέον μία πιο σκληρή γραμμή.

"Η Αθήνα βγαίνει στην αντεπίθεση", επισημαίνει ο Θοδωρής Παναγούλης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΔΙΣ. Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ

Με την παγκόσμια αγορά του προϊόντος να εκτιμάται ότι ανέρχεται σε περισσότερα από 50 δισ. ευρώ (59,6 δισεκατομμύρια δολάρια), η προσπάθεια της Ελλάδας να ανακτήσει την κυριότητα του βραβευμένου προϊόντος της θα μπορούσε να αποδώσει δισεκατομμύρια ευρώ από χαμένες συναλλαγές. Η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ελληνικού γιαουρτιού στον κόσμο, που εκπροσωπεί το 39% του παγκόσμιου εμπορίου γιαουρτιού. Η Ασία κατέχει την δεύτερη θέση με 28%, ενώ η Βόρεια Αμερική εκπροσωπεί το 15%.

 

Πηγή: FnB Daily
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.