Ελληνική Οικονομία

Η επιβάρυνση της κατοχής ακίνητης περιουσίας με ΕΝΦΙΑ, το περιορισμένο εισόδημα των νοικοκυριών, καθώς και διάφορες άλλες επιβαρύνσεις και χρέη που φέρουν τα κληρονομηθέντα ακίνητα, έχουν προκαλέσει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια των αιτήσεων για αποποίηση κληρονομιών.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με στοιχεία των Ειρηνοδικείων της χώρας, το 2013 υποβλήθηκαν 29.200 αιτήσεις, το 2014 ο εν λόγω αριθμός ανήλθε στις 41.388, το 2015 στις 45.628 και το 2016 στις 54.422. Επομένως, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2016 ο αριθμός των αποποιήσεων κατέγραψε μεγάλη αύξηση της τάξης του 86%.

αποποιήσεων pinakas

Σύμφωνα μάλιστα με τις ενδείξεις του πρώτου τριμήνου του 2017, φέτος ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται να τριπλασιαστεί και να ξεπεράσει τις 150.000.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των δικαστικών, ένα σημαντικό ποσοστό των αποποιήσεων οφείλεται στις χαμηλές οικονομικές δυνατότητες των κληρονόμων, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να επωμιστούν τα βάρη του κληρονομηθέντος ακινήτου. Επίσης, αρκετές είναι οι περιπτώσεις εικονικών αποποιήσεων, στις οποίες οι κληρονόμοι επιθυμούν να μην επιβαρυνθούν με φόρους για γονικές παροχές από τη μεταβίβαση περιουσιών προς τα παιδιά τους, τις οποίες οι ίδιοι κληρονομούν από τους δικούς τους γονείς. Έτσι, με την αποποίηση η περιουσία μεταβιβάζεται απευθείας στα εγγόνια, χωρίς να καταβάλλονται φόροι και έξοδα δύο φορές.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.