Ελληνική Οικονομία

Περισσότεροι από 8 στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα διατηρούν χαμηλά επίπεδα στο δείκτη αισιοδοξίας, σύμφωνα με την έρευνα Consumer Confidence της Nielsen, για το δεύτερο τρίμηνο του 2017.

Στην Ελλάδα, ο δείκτης αισιοδοξίας παρέμεινε στα ίδια χαμηλά επίπεδα, μειωμένος κατά μία μονάδα, στις 52 μονάδες. Αναλυτικότερα, για την Ελλάδα, το 85% των ερωτωμένων πιστεύουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε οικονομική ύφεση και την επόμενη χρονιά. Το ποσοστό αυτό είναι το υψηλότερο ανάμεσα στις 63 χώρες, που συμμετέχουν στην έρευνα της Nielsen ανά τον κόσμο.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια - 4 στους 10 Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους -, ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (35%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (24%), ανησυχίες, που ξεχωρίζουν σταθερά οι Έλληνες τα τελευταία 4 χρόνια.

Ο παγκόσμιος δείκτης αισιοδοξίας των καταναλωτών ανέρχεται στις 104 μονάδες, αυξημένος κατά τρεις μονάδες σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2016.

Στην Ευρώπη (85), ο δείκτης συνεχίζει την ανοδική του πορεία για ένατο συνεχές τρίμηνο. Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, ο δείκτης αυξήθηκε σε 22 από τις 33 χώρες, ενώ έμεινε σταθερός σε τέσσερις από αυτές.

ΤΙ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

Μεταξύ των ανησυχιών, που διέπουν τους Ευρωπαίους πολίτες, ο φόβος για τρομοκρατικές επιθέσεις (27%) για το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ήταν αυξημένος κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες και εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση από το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Ακολουθείται από τις ανησυχίες για την υγεία (19%), την εργασία (18%) και την οικονομία (18%).

Τέλος, 8 στους 10 Έλληνες προσπαθούν σε σταθερή βάση να περικόψουν τα έξοδα του νοικοκυριού τους, σημαντικά μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, εάν συγκριθεί με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56%). Ειδικότερα, οι κύριες ενέργειες των Ελλήνων για περικοπή των εξόδων συνεχίζουν να εντοπίζονται στη μείωση των δαπανών, μέσω της αγοράς φθηνότερων ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων (68%), των περικοπών στα έξοδα για διασκέδαση εκτός σπιτιού (66%), και στα έξοδα για ρουχισμό (63%).

TΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ

Η παγκόσμια έρευνα, Consumer Confidence and Spending Intentions της Nielsen, δημιουργήθηκε το 2005 και μετράει το βαθμό αισιοδοξίας, τις μεγαλύτερες ανησυχίες και την πρόθεση αγορών περισσότερων από 30,000 καταναλωτών σε 63 χώρες. Η μεθοδολογία είναι on-line, ενώ το δείγμα έχει quotas στο φύλο και την ηλικία και επιπλέον σταθμίζεται, ώστε να είναι αντιπροσωπευτικό των χρηστών internet σε κάθε χώρα. Η τελευταία μέτρηση πραγματοποιήθηκε το διάστημα 20 Μαΐου – 10 Ιουνίου 2017.

 

ΔΕΙΚΤΗΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ
Β. Αμερική*
β' τρίμηνο 2017: 117
β' τρίμηνο 2016: 120
*περιοχή με τον υψηλότερο δείκτη
καταναλωτικής εμπιστοσύνης
Ασιατικές χώρες Ειρηνικού και Ωκεανία
β' τρίμηνο 2017: 114
β' τρίμηνο 2016: 111
Λ. Αμερική
β' τρίμηνο 2017: 85
β' τρίμηνο 2016: 84
Μέση Ανατολή και Αφρική
β' τρίμηνο 2017: 88
β' τρίμηνο 2016: 83

 

Πηγή: FnB Daily
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.