Ελληνική Οικονομία

Σύμφωνα με πρόσφατες πληροφορίες της αγοράς, οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει να εξαιρέσουν από τους επικείμενους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακίνητα αξίας μέχρι €300.000. Επομένως, τουλάχιστον στο πρώτο στάδιο που αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του επόμενου μήνα, οι κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες με αξία μικρότερη από το όριο αυτό θα προστατευθούν.

Οι πλειστηριασμοί ανάγονται σε ζήτημα κομβικής σημασίας ενόψει της επίτευξης των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΑ) και των stress tests που θα γίνουν το 2018. Μάλιστα, οι τράπεζες έχουν θέσει σαν στόχο τη μείωση των ΜΕΑ κατά €11,5 δις. μέσω ρευστοποιήσεων (πλειστηριασμών) μέχρι τα τέλη του 2019.

Υπενθυμίζεται ότι τα τελευταία 8 χρόνια οι πλειστηριασμοί από τις τράπεζες έχουν ουσιαστικά σταματήσει. Πέρυσι, διεξήχθησαν περίπου 4.800 πλειστηριασμοί από τα ειρηνοδικεία, λόγω της απεργίας των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων, αριθμός που φέτος αναμένεται να ανέλθει στους 5.600. Τα επίπεδα αυτά είναι ιδιαίτερα χαμηλά σε σχέση με το 2009, όταν και είχαν πραγματοποιηθεί 52.000 πλειστηριασμοί.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.