Ελληνική Οικονομία

Ο οικογενειακός προϋπολογισμός το 2016 εξακολούθησε την πτωτική πορεία των τελευταίων ετών, με την ύφεση και την αυξημένη φορολογία να ασκούν διαρκώς πιέσεις στις δαπάνες των Ελλήνων καταναλωτών. Σύμφωνα με την τελευταία Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, η συνολική μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών (αγορές) ανήλθε στα €5,71 δις., καταγράφοντας μείωση κατά 2,5% (ή €147,2 εκ.) σε σύγκριση με το 2015.

family budget pinakas

Επιπλέον, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών για αγορές, για το 2016, ανήλθε στα €1.392,03, καταγράφοντας μείωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ η μέση συνολική δαπάνη για κάθε άτομο διαμορφώθηκε στα €538,94, μειωμένη κατά 2% σε σύγκριση με το 2016.

Σε πραγματικούς όρους, η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε ακριβώς κατά το ίδιο ποσοστό (-2%) λόγω της μηδενικής επίδρασης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους 2016 (0%).

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών καταγράφουν συνεχή μείωση από το 2008, όταν και είχαν ανέλθει στα €2.120,4, καταγράφοντας σωρευτική υποχώρηση 34%.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών αφορά στα είδη διατροφής (20,7%) και ακολουθούν η στέγαση (13,8%) και οι μεταφορές (12,9%), ενώ οι υπηρεσίες εκπαίδευσης αντιστοιχούν στο μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,2%).

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (2015), η μεγαλύτερη μείωση δαπανών με 7,5% παρατηρείται στα διαρκή αγαθά, ενώ ακολουθούν η δαπάνη για αναψυχή και πολιτισμό (μείωση 6,4%) και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνός (μείωση 5,4%). Συνολικά, 10 από τις 12 κατηγορίες δαπανών παρουσιάζουν μείωση. Οι κατηγορίες για τις οποίες παρατηρείται αύξηση της μέσης μηνιαίας δαπάνης είναι η στέγαση (+1,8%) και οι μεταφορές (+0,1%).

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.