Τουρισμός

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε σημερινή ανακοίνωσή του, ζητάει την απόσυρση του φόρου διαμονής, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1.1.2018, βάσει του Ν. 4389/2016. Μελέτη της Grant Thornton, που παρουσιάστηκε από τον φορέα, υπολογίζει ότι η επιβολή του φόρου θα προκαλέσει απώλειες άνω των 6.000 θέσεων εργασίας, ενώ τα έσοδα του κράτους θα υποχωρήσουν κατά €341 εκ.

Υπενθυμίζεται ότι ο φόρος διαμονής θα επιβάλλεται ανά διανυκτέρευση ανά δωμάτιο σε όλες τις ξενοδοχειακές μονάδες και θα διαμορφώνεται σε €0,50 για ξενοδοχεία 1 ή 2 αστέρων, €1,50 σε μονάδες 3 αστέρων, €3 σε μονάδες 4 αστέρων και €4 στα ξενοδοχεία των 5 αστέρων.

Η μελέτη που συντάχθηκε για λογαριασμό του ΞΕΕ εκτιμάει ότι ο φόρος διαμονής θα οδηγήσει σε αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει περιορισμό της ζήτησης και συνεπώς μείωση της αξίας αγοράς του ξενοδοχειακού κλάδου κατά 2,5% (ή περίπου €435 εκ.).

Τόσο το ΞΕΕ, όσο και ο ΣΕΤΕ έχουν τονίσει επανειλημμένως την υποβάθμιση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω της πολιτικής της υπερφορολόγησης των τελευταίων ετών.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.