Επιχειρείν

Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών που ταξιδεύουν σε άλλες χώρες κάθε χρόνο αυξάνεται, ξεπερνώντας το 2016 τα 130 εκ. (+14% σε σχέση με το 2015), με σημαντικό ποσοστό αυτών να κατευθύνονται στην Ευρώπη για τις διακοπές τους. Παράλληλα, η κατά κεφαλή δαπάνη των Κινέζων είναι από τις υψηλότερες, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα, συνεισφέροντας σημαντικά στις τουριστικές εισπράξεις.

Η παρουσία Κινέζων τουριστών στην Ελλάδα εξακολουθεί να παραμένει χαμηλή, παρουσιάζει όμως σημαντική αύξηση: το 2016 εισήλθαν στη χώρα 160.000 Κινέζοι τουρίστες, έναντι μόλις 25.000 το 2015, ενώ οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

Η ανοδική τάση του κινεζικού τουρισμού αποτέλεσε την αφορμή για τη δημιουργία της Toorbbee, μιας ελληνικής Β2Β πλατφόρμας η οποία συνδέει σημαντικούς online ταξιδιωτικούς πράκτορες της Κίνας με μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στην Toorbee μπορούν να εγγραφούν ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που προσφέρουν υπηρεσίες in-destination (π.χ. εκδρομές, εισιτήρια, φαγητό, εκπτωτικά κουπόνια για αγορές κ.λπ.) και να «ανεβάσουν» τις υπηρεσίες αυτές στην πλατφόρμα, μεταφρασμένες στα κινέζικα. Με τον τρόπο αυτό, βρίσκουν νέο πελατολόγιο στους Κινέζους τουρίστες, οι οποίοι μπορούν πιο εύκολα να εμπιστευθούν ένα προϊόν ή μια υπηρεσία που προσφέρεται στη γλώσσα τους.

Τα αποτελέσματα της διαδικασίας είναι διαθέσιμα και σε κινεζικά on line ταξιδιωτικά πρακτορεία, τα οποία είναι συνδεδεμένα με την Toorbee.

Στην Ελλάδα, οι προορισμοί όπου λειτουργεί κυρίως η startup είναι η Αθήνα, η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Κρήτη και η Ζάκυνθος. Επίσης, έχει παρουσία στη Σανγκάη, αλλά και σε Κύπρο, Τουρκία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Αυστρία. Προσεχώς, η Toorbee ετοιμάζεται να επεκταθεί και σε Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία και Γερμανία.

Η δραστηριοποίηση της startup στην ελληνική αγορά ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια απευθυνόμενη κυρίως σε μικρά γκρουπ υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, ενώ σήμερα συνεργάζεται με σημαντικούς travel agents από την Κίνα.

Η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της πλατφόρμας έγινε με ίδιους πόρους, σε συνδυασμό με ένα angel investment από υψηλό στέλεχος της Baidu στην Κίνα. Ακολούθως, η Toorbee άντλησε  €350.000 από επενδυτές από Κίνα, Ρωσία, Ευρώπη και Ελλάδα.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.