Ασφαλιστική Αγορά

Ανανεώνεται το ‘σκηνικό’ με οφέλη για τις μεγάλες συστημικές ασφαλιστικές, GSIIs με παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ και με βασικό πρωταγωνιστή το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (Financial Stability Board, FSB).

Οι ασφαλιστικές μεγάλου συστημικού κινδύνου μετά το ‘σκάσιμο’ της χρηματοπιστωτικής φούσκας το 2008, έχουν έλθει αντιμέτωπες με νέους εποπτικούς κανονισμούς με τους οποίους όμως δείχνουν απρόθυμες να συμμορφωθούν, καθώς τους προσθέτουν νέα κόστη και γραφειοκρατία. Τα λόμπυ των ασφαλιστικών για χρόνια ‘πηγαινοέρχονται’ να εξαιρεθούν και να μην περιέλθουν στην ίδια κατηγορία με τις τράπεζες,  τονίζοντας ότι «όταν είσαι μεγάλος δεν εξυπακούεται αυτόματα ότι ενέχεις μεγαλύτερο κίνδυνο».

MetLife Inc και AIG πρωτοστάτησαν στους αγώνες κατά της εφαρμογής των νέων εποπτικών κανονισμών τα τελευταία χρόνια με το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντ. Τράμπ, αναλαμβάνοντας την εξουσία να δεσμεύεται ότι θα επιβάλλει τροποποιήσεις στους μεταξύ 2007 – 2009 εισαχθέντες εποπτικούς κανονισμούς, θέτοντας πάνω από όλα τα άλλα το συμφέρον των ΗΠΑ.

Το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, FSB, εν όψει της συνάντησης των ηγετών των οικονομιών της Ομάδας G20 ως το συντονιστικό όργανο εποπτείας χρηματοοικονομικών αναμένεται, προσεχώς να προβεί σε ανακοίνωση, βάσει της οποίας τροποποιεί την θέση σε ό,τι αφορά τις μεγάλου μεγέθους ασφαλιστικές σοβαρού συστημικού κινδύνου και τις δραστηριότητες αυτών, θέτοντας υπό αμφισβήτηση, το αν είναι σκόπιμο να υπόκεινται σε τόσο αυστηρά στάδια ελέγχου όσο επιβάλλουν οι διατάξεις του νέου κανονισμού.

Οι ασφαλιστικές που κατατάσσονται στην λίστα του GSIIs υποχρεούνται να διακρατούν πλεόνασμα κεφαλαίων ώστε να παρέχουν καλύψεις έναντι δυνητικών απωλειών, αυξάνοντας το συνολικό κόστος λειτουργίας τους και πιθανώς μειώνοντας το μέρισμα που δίνουν στους μετόχους τους.

Η νέα τοποθέτηση του Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, FSB έπεται των πιέσεων των τελευταίων μηνών του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ για επιβολή χαλαρότερων κανονισμών προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και διαχειριστές κεφαλαίων.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αποκαλούμενοι επόπτες των ΗΠΑ ως Το Συμβούλιο Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαίρεσε την AIG από την λίστα GSIIs, εγείροντας πολλά σοβαρά ερωτήματα για το αν το Συμβούλιο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, FSB θα διατηρούσε την AIG στην λίστα με τις μεγάλες ασφαλιστικές σοβαρού συστημικού κινδύνου, όπως επίσης και για το αν θα ακολουθούσαν το δρόμου εξόδου τους και άλλες ασφαλιστικές.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν μετά από την ασυμβατότητα των κινήσεων είναι πολλά και το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ καλείται να εκδώσει έκθεση με την οποία θα διευκρινίζει την πολιτική του και τις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Εποπτείας Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, FSOC το οποίο έχει δεχτεί αρκετές αρνητικές κριτικές από τις ασφαλιστικές όπως ότι δεν κινείται σε διαφανή πλαίσια και ότι οι αποφάσεις τους είναι ανεξήγητες.

Η χρηματοοικονομική κρίση των ΗΠΑ και η  AIG

H AIG των ΗΠΑ ήταν αυτή που ‘οδήγησε’ την χρηματοοικονομική κρίση και αυτή που έλαβε πακέτο μαμούθ ύψους 182 δισεκ. δολαρίων από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να διασωθεί το 2008. Η ‘ένεση’ των 182 δισεκ. δολαρίων έγινε ένα στάδιο πριν η εταιρεία χρεοκοπήσει εν μέσω τεραστίων απωλειών που έγραψε από τους τίτλους παραγώγων στα βιβλία της.

Εκτοτε οι επόπτες έριξαν βάρος στο μέγεθος των συνολικών περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών οργανισμών στην διαδικασία καθορισμού του ρίσκου. Ετσι αρκετές μεγάλες ασφαλιστικές επικεντρώθηκαν με την σειρά τους στην ανάπτυξη των παραδοσιακών τους δραστηριοτήτων και σε επενδύσεις χαμηλότερου ρίσκου,  αλλά κάποιες άλλες παραμένουν χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια τους για επενδύσεις υψηλού ρίσκου με υψηλή μόχλευση, ωστόσο μερικές εξ' αυτών αρνούνται συστηματικά να υιοθετήσουν τους νέους εποπτικούς κανονισμούς για την προστασία των καταναλωτών.

 

Πηγή: http://www.sofokleousin.gr
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.