Γαλακτοκομικά προϊόντα

Μόνο  σε  προϊόντα,  που  παράγονται  εντός   Ελλάδας,   μπορεί   να  χρησιμοποιείται  η  ονομασία,  greek  yogurt, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος  Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη  EURACTIV.

Σημειώνεται  ότι  αυξημένη  είναι  η  ένταση, που επικρατεί για το θέμα το  τελευταίο χρονικό διάστημα μεταξύ της  Αθήνας και της Πράγας για το θέμα.

"Η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με τις τσεχικές αρχές για το ζήτημα αυτό  και εξέφρασε λεπτομερώς τη θέση της, η οποία διαβιβάστηκε στη Τσεχία",  ανέφερε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του όρου, greek yogurt, για τα προϊόντα, που  κατασκευάζονται έξω από την Ελλάδα, αναφέρεται ότι παραπλανεί τους  καταναλωτές  και  προκαλεί  αθέμιτο  ανταγωνισμό.  Αυτό  ανακοίνωσε  η  Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίνοντας τέλος στη διαμάχη μεταξύ της Αθήνας και της  Πράγας.

Για την Αθήνα, τόσο το όνομα "ελληνικό" γιαούρτι, όσο και το γιαούρτι  "ελληνικού τύπου", είναι αντίθετο με τον κανονισμό της ΕΕ αναφορικά με την  παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές, ο οποίος αναφέρει  ρητά ότι οι καταναλωτές δεν πρέπει να παραπλανούνται.

Η Κομισιόν εξετάζει επί του παρόντος τις δύο επιστολές σχετικά με τις ενέργειες  των τσεχικών αρχών για το ζήτημα, που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση και ο  Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων.

Η  ονομασία  του  προϊόντος  "ελληνικό  γιαούρτι"  δεν  προστατεύεται  από  γεωγραφική ένδειξη. Ωστόσο, πηγή της Επιτροπής δήλωσε τον Ιούλιο ότι  θεμελιώδη απαίτηση των κανόνων της Ένωσης για τις πληροφορίες για τα  τρόφιμα, συνιστά το γεγονός ότι η επισήμανση των τροφίμων δεν πρέπει να  παραπλανά τους καταναλωτές ως προς τα χαρακτηριστικά του προϊόντος,  συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας και της προέλευσής τους.

Η  χρήση  του  "ελληνικού  γιαουρτιού"  ως  επισήμανση  σε  προϊόντα  σε  νομοσχέδιο της Τσεχίας προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα, με την  ελληνική κυβέρνηση να ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής.

Στις 7 Απριλίου του 2015, η Τσεχική Δημοκρατία κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή  Επιτροπή ένα σχέδιο διατάγματος, για τον καθορισμό των απαιτήσεων για το  γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 

Πηγή: FnB Daily

 

 
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.