Ελληνική Οικονομία

Τα περισσότερα χρήματα από το σύνολο του  χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού τους θα  ξοδέψουν φέτος για φαγητό και ποτό οι Έλληνες  καταναλωτές, ενώ οι Ευρωπαίοι θα ξοδέψουν  τα περισσότερα χρήματα για δώρα. Πεσιμιστής  εμφανίζεται ο Έλληνας καταναλωτής για την  πορεία  της  ελληνικής  οικονομίας,  με  την  αγοραστική δύναμη για τα Χριστούγεννα του 2017 να αναμένεται κατά 7  ευρώ μειωμένη σε σχέση με το 2016. Συγκεκριμένα, ο προϋπολογισμός του  Έλληνα καταναλωτή αγγίζει τα 450 ευρώ, καταλαμβάνοντας την 5η θέση  της  ευρωπαϊκής  κατάταξης,  σύμφωνα  με  στοιχεία,  που  παρουσιάζονται  στην ευρωπαϊκή Χριστουγεννιάτικη έρευνα 2017 της Deloitte. Στην έρευνα,  συμμετείχαν 8.154 καταναλωτές, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τις προθέσεις  τους για αγορές δώρων, δαπάνες σε φαγητό και χριστουγεννιάτικες εξόδους.

 

DATA - XΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Προϋπολογισμός Ελλήνων καταναλωτών

2017: 450 ευρώ

2016: 457 ευρώ

Ευρώπη προϋπολογισμός καταναλωτών

2017: 445 ευρώ

2016: 433 ευρώ

 

ΠΩΣ ΘΑ ΞΟΔΕΨΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας, οι Έλληνες καταναλωτές ανέδειξαν ως  δώρο, που είναι πιο πιθανό να λάβουν, τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ  ως 2η επιλογή εμφανίζονται το φαγητό και το ποτό. Τα βιβλία κατέλαβαν την  3η θέση στην Ελλάδα και την 1η θέση στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, ο ρουχισμός και η υπόδηση θα προσφερθούν περισσότερο ως  δώρα σε ενήλικες, ενώ ακολουθούν τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα.

 

ΔΩΡΟ ΓΕΥΜΑ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ

Τα  γεύματα  σε  εστιατόρια  μπαίνουν  στην  ελληνική  δεκάδα  των  πιο  προσφερόμενων  δώρων  προς  ενήλικες  φέτος,  τη  στιγμή  που  πέρυσι  βρίσκονταν στη 12η θέση. Επίσης, τα εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις, τα οποία και κατείχαν το 2016 την 10η  θέση, έπεσαν στην 11η, αποχωρώντας  από τη δεκάδα. Το χρονοδιάγραμμα  των  χριστουγεννιάτικων  αγορών  παραμένει  σχετικά  σταθερό  και  αυτή  τη  χρονιά.  Η  πλειοψηφία  των  καταναλωτών  ξεκινά  τις  χριστουγεννιάτικες αγορές το πρώτο  δεκαπενθήμερο  του  Δεκεμβρίου  και  συνεχίζουν  πιο  έντονα  την  περίοδο  μεταξύ της 16ης και 24ης Δεκεμβρίου.

Οι  καταναλωτές  της  τελευταίας  στιγμής,   αυτοί   δηλαδή   που  πραγματοποιούν  τις  αγορές  τους  μεταξύ της 25ης και 31ης Δεκεμβρίου,  αγγίζουν το 11%. Τέλος, το ποσοστό  των Ελλήνων καταναλωτών που δήλωσε ότι δεν θα αγοράσει καθόλου δώρα  υπολογίζεται σε 15% ενώ στην Ευρώπη σε 9%.

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΨΩΝΙΣΟΥΝ ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ

Παραδοσιακά πολυκαταστήματα

2017: 17%

2016: 25%

Εξειδικευμένες αλυσίδες

2017: 26%

2016: 24%

Πολυτελή καταστήματα

Έλληνες: 2%

Ευρωπαίοι: 4%

Καταστήματα outlet

Έλληνες: 15%

Ευρωπαίοι: 9%

 

ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες καταναλωτές στρέφονται κυρίως στα  φυσικά καταστήματα για τις αγορές των Χριστουγέννων, καθώς η εμπειρία  της επίσκεψης στα στολισμένα καταστήματα τους δίνει ιδιαίτερη ικανοποίηση  κατά τη διάρκεια των γιορτινών ημερών.

Σε ότι αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, επιλέγεται από μερίδα των Ελλήνων  καθώς  δίνει  τη  δυνατότητα  στον  καταναλωτή  να  συγκρίνει  εύκολα  και  γρήγορα προϊόντα και τιμές, ενώ παράλληλα μπορεί να αναζητά κριτικές για  τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν. Οι καταναλωτές επιλέγουν το διαδίκτυο  κυρίως για αγορές που έχουν σχέση με τα wearables, τα ηλεκτρονικά παιχνίδια  και την τεχνολογία.

Στα φυσικά καταστήματα, οι καταναλωτές εκτιμούν ιδιαίτερα την προστασία  των προσωπικών τους δεδομένων, την άμεση αγορά και τη δυνατότητα  εύκολης αλλαγής και επιστροφής προϊόντων. Οι Έλληνες καταναλωτές επίσης  εκτιμούν την ασφάλεια των συναλλαγών και την ευχαρίστηση κατά τη διάρκεια  των αγορών.

 

ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Σχετικά  με  τις  προτιμήσεις  στη  μέθοδο  πληρωμής,  η  πλειοψηφία  των  καταναλωτών επιλέγει τις χρεωστικές κάρτες τόσο στα φυσικά καταστήματα  όσο και ηλεκτρονικά. Ακολουθούν στην προτίμηση τα μετρητά (στα φυσικά  καταστήματα) και οι πιστωτικές κάρτες ως προτιμώμενες μέθοδοι πληρωμής.  Τέλος, οι Έλληνες καταναλωτές χρησιμοποιούν, προς το παρόν, σε πολύ μικρό  βαθμό το ψηφιακό πορτοφόλι.

 

Πηγή: FnB Daily
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.