Ελληνική Οικονομία

Η Infobank Hellastat Α.Ε. το Δεκέμβριο του 2017 εκπόνησε μελέτη για τον κλάδο των προϊόντων χάρτου (tissue) & ειδών ατομικής υγιεινής. Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η οικονομική ύφεση επηρέασε αρνητικά την ευρύτερη αγορά χαρτικών καθαριότητας και ειδών υγιεινής έως και το 2012, με την υποχώρηση  πάντως να είναι περιορισμένη καθώς τα εν λόγω προϊόντα αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης, ενώ την επόμενη τετραετία ο κλάδος εμφάνισε τάσεις ήπιας ανάκαμψης.

Εξάλλου, θετική παράμετρο που διατήρησε την κατανάλωση ειδών tissue σε ικανοποιητικά επίπεδα αποτέλεσε η επικράτηση των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καθώς οι καταναλωτές έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στους εν λόγω κωδικούς αναζητώντας πιο οικονομικές λύσεις.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Χαρτικών Tissue, η κατανάλωση χαρτιού tissue στην ελληνική αγορά υποχώρησε από 171.000 τόνους το 2008 στους 151.000 τόνους το 2012. Ωστόσο, από την επόμενη χρονιά σημειώθηκε ανάκαμψη, με την αγορά να διαμορφώνεται το 2016 στους 163.000 τόνους και να αυξάνεται σε σχέση με το 2015 κατά 2,5%.

Οι προωθητικές ενέργειες και εκπτώσεις στα tissue αυξήθηκαν σε συχνότητα και ένταση, πολιτική που συνδέεται με τη μετακίνηση των προτιμήσεων σε πιο οικονομικά προϊόντα και συσκευασίες που τελούν υπό προσφορά. Παράλληλα, η μετακίνηση στους κωδικούς private label έχει εντατικοποιηθεί, παρά το στάδιο ωριμότητας της εν λόγω αγοράς (τα ανώνυμα προϊόντα καταλαμβάνουν μερίδιο μεγαλύτερο του 70%).

Στον τομέα των βρεφικών πανών, η εγχώρια ζήτηση έχει περιοριστεί λόγω τόσο της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, όσο και της συνεχούς μείωσης των γεννήσεων. Χαρακτηριστικά, η ευρύτερη αγορά βρεφικών ειδών φροντίδας και διατροφής την περίοδο 2010-2017 υπολογίζεται ότι έχει μειωθεί κατά 45%. Πάντως, οι εταιρείες μεγάλου μεγέθους αντισταθμίζουν τις απώλειες από την εσωτερική αγορά με την ανάπτυξη των εξαγωγών τους.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.