Ελληνική Οικονομία

Από το 2010 και έπειτα, στα πλαίσια των μέτρων για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές αυξήσεις σε Φ.Π.Α. και Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων. Ωστόσο, μετά τη συμφωνία που καταρτίστηκε τον Αύγουστο του 2015 για το νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας, εφαρμόζεται νέο χρονοδιάγραμμα επιβολής αυξήσεων σε έμμεσους φόρους.
Έτσι, ο Φ.Π.Α. τον Ιούλιο του 2016 αυξήθηκε από το 23% στο 24% για ένα μεγάλο εύρος αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ των οποίων και τα καύσιμα.


Επίσης, στα πλαίσια του Ν. 4389/2016, αυξήθηκαν από 1.1.2017 οι Ε.Φ.Κ.:
•    στην αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων από €670 σε €700 ανά χιλιόλιτρο,
•    στο πετρέλαιο κίνησης από €330 σε €410 ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμα, ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης στις 15.10.2016 αυξήθηκε εκ νέου από τα €230 στα €280 ανά χιλιόλιτρο.
Σημειώνεται ότι από το 2009 έως το 2017, ο Ε.Φ.Κ. στη βενζίνη αυξήθηκε σε ποσοστό 95% και ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κίνησης κατά 36%, ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισε ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης: +1.233%. Την ίδια περίοδο, η αγορά καυσίμων υποχώρησε σωρευτικά κατά 38% σε όγκο (48% στις βενζίνες, 15% στο diesel κίνησης και 59% το πετρέλαιο θέρμανσης).
Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό Ε.Φ.Κ. στη βενζίνη, κατατασσόμενη στις αρχές Φεβρουαρίου στην 3η θέση μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. Ο αντίστοιχος φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι χαμηλότερος έναντι των περισσοτέρων χωρών, με την Ελλάδα να βρίσκεται στη 18η θέση, ενώ ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου κίνησης είναι από τους υψηλότερους στην Ε.Ε. (9η θέση).
Οι προαναφερόμενες επιβαρύνσεις, σε συνδυασμό με την ανοδική πορεία των διεθνών τιμών του Brent, οδήγησαν στην κλιμάκωση των εγχώριων λιανικών τιμών κατά τη διάρκεια του 2017. Η Ελλάδα έχει ιδιαίτερα υψηλές τιμές στην αμόλυβδη, η οποία τα τελευταία χρόνια είναι αρκετά πιο ακριβή σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Αναλυτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης στην εγχώρια αγορά στα τέλη του 2016 είχε διαμορφωθεί στα €1,466 το λίτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 5% σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Ακολούθως, το πρώτο εξάμηνο του 2017 ακολούθησε πτωτική πορεία έως τα €1,46 στα μέσα του έτους, για να αυξηθεί εκ νέου στη συνέχεια έως τα €1,534 στα τέλη Δεκεμβρίου (+4,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος). Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του 2018 η τιμή εξακολούθησε να αυξάνεται έως το επίπεδο των €1,55 το λίτρο στα τέλη Φεβρουαρίου.  
Έτσι, η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη ακριβότερη χώρα μεταξύ των 28 χωρών-μελών της Ε.Ε. (μέσος όρος Ε.Ε.-28: €1,363 / λίτρο), με τη φορολογία να είναι ο βασικότερος προσδιοριστικός παράγοντας της λιανικής τιμής, αποτελώντας στα τέλη Φεβρουαρίου το 65,2% (μέσος όρος Ε.Ε.: 62,7%).  
Συνέπειες των αυξήσεων των Ε.Φ.Κ.
Η παρέμβαση αυτή, σύμφωνα με φορείς του κλάδου, οδήγησε σε έξαρση της λαθρεμπορίας, καθώς και είσπραξη λιγότερων δημοσίων εσόδων από τα προϋπολογισθέντα, καθώς η πτώση της κατανάλωσης –ιδίως στο πετρέλαιο θέρμανσης- ήταν τέτοιου μεγέθους, που αντιστάθμισε την προσδοκώμενη θετική επίδραση των αυξημένων φόρων. Χαρακτηριστικά, από το 2011 έως το 2016 τα έσοδα του κράτους από τα καύσιμα υποχώρησαν συνολικά κατά 25%, με τη μείωση ανά κατηγορία να διαμορφώνεται σε 32% στις βενζίνες, 14% στο ντίζελ κίνησης και 30% στο πετρέλαιο θέρμανσης.
Η κάμψη των εσόδων αποδίδεται και στη στροφή των καταναλωτών στα φθηνότερα καύσιμα, καθώς οι απώλειες που προκύπτουν από τη μείωση της κατανάλωσης της αμόλυβδης δεν καλύπτονται από τους πρόσθετους φόρους που αποφέρει η αύξηση της κατανάλωσης σε υγραέριο και πετρέλαιο κίνησης.
Σύμφωνα με τον ΣΕΕΠΕ, η νέα αύξηση των Ε.Φ.Κ. δεν θα οδηγήσει στην αναμενόμενη αύξηση δημοσίων εσόδων, αντιθέτως θα επιφέρει πτώση πωλήσεων, πιθανό κλείσιμο πρατηρίων και  περαιτέρω κλιμάκωση του λαθρεμπορίου. Επιπλέον, τα κόστη μεταφοράς θα αυξηθούν σημαντικά, οδηγώντας τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο κλάδο σε μετακύλιση της επιπλέον επιβάρυνσής τους σε κόμιστρα, ναύλα και εισιτήρια.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.