Υγεία

Ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση αναμένεται να επωμιστεί τη φετινή χρονιά η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία λόγω των ανασφάλιστων και των νέων σκευασμάτων. Σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία του ΣΦΕΕ, το ποσό που θα κληθεί να καταβάλει ο κλάδος θα ξεπεράσει το €1,26 δις., έναντι €1,15 δις. το 2016. Μάλιστα, ενώ το rebate αυξάνεται, το clawback δεν παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης.
Οι παράμετροι που προκαλούν υπέρβαση των δαπανών εντοπίζονται αφενός στους χιλιάδες ανασφάλιστους που καλύπτονται από το σύστημα υγείας και αφετέρου στα νέα φάρμακα που εισάγονται με υψηλές τιμές, παρά τις μειώσεις των τιμών στα παλαιότερα σκευάσματα.
Αναλυτικά, αναφορικά με την εξωνοσοκομειακή αγορά φαρμάκου, εξαιρουμένης της συμμετοχής των ασθενών και της κάλυψης από τον ΕΟΠΥΥ (η οποία είναι στάσιμη στα €1,945 δις.), η βιομηχανία το 2017 κατέβαλε €415 εκ. για rebate και €485 εκ. για clawback. Βάσει των σημερινών εκτιμήσεων, η επιβάρυνση φέτος θα ανέλθει στα €500 εκ. τόσο για το rebate, όσο και για το clawback.
Επίσης, η φαρμακοβιομηχανία το 2017 κατέβαλε €250 εκ. για νοσοκομειακό clawback, καθώς η δημόσια νοσοκομειακή δαπάνη εμφανίζει καθοδική πορεία. Το ποσό αυτό προβλέπεται να φτάσει τα €260 εκ. για το 2018.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.