Ελληνική Οικονομία

Η περίοδος 2017/2018 σηματοδότησε τη σημαντική άνοδο της εγχώριας παραγωγής βάμβακος σε ποσοστό 20% έναντι της προηγούμενης περιόδου, στις 1,24 εκ. μπάλες των 480 λιβρών. Θετικές παραμέτρους αποτέλεσαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη συγκομιδή, αλλά και οι υψηλές αποδόσεις στις κύριες παραγωγικές περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.
Η αγορά, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε λόγω της ύφεσης και της επιβράδυνσης των εξαγωγών, δείχνει να επανέρχεται σε ανοδικές τάσεις, με τους παραγωγούς να σχεδιάζουν την επανατοποθέτησή τους από τις καλλιέργειες καλαμποκιού και σιταριού (όπου οι τιμές επιβραδύνονται) στο βαμβάκι. Φέτος, οι τιμές του προϊόντος αναμένεται να διαμορφωθούν σε καλύτερο επίπεδο (πέρυσι σχηματίστηκαν πάνω από τα 50 λεπτά το κιλό), ενώ και οι επιδοτήσεις θα είναι υψηλότερες.
Αναφορικά με την έκταση των καλλιεργειών, την περίοδο 2017/2018 ενισχύθηκαν κατά 9,5%, στα 2,5 εκ. στρέμματα, μετά την πτώση της προηγούμενης περιόδου, όταν και ο κλάδος επηρεάστηκε αρνητικά από το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τις μη ικανοποιητικές τιμές. Στα τέλη Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν βροχοπτώσεις οι οποίες καθυστέρησαν τη συγκομιδή, ωστόσο ευνόησαν την ποιότητα και την απόδοση στη Στερεά Ελλάδα. Επομένως, η γενική ποιότητα της παραγωγής φέτος αναμένεται να είναι αρκετά καλή. Η φετινή θετική συγκυρία προβλέπεται να οδηγήσει σε περαιτέρω άνοδο των εκτάσεων την περίοδο 2018/2019 κατά 4,3%.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.