Γαλακτοκομικά προϊόντα

Ο τομέας του αιγοπρόβειου γάλακτος χαρακτηρίζεται από υποχώρηση των μονάδων παραγωγής, καθώς οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος ζωοτροφών που δεν τους επιτρέπει να προμηθευτούν τις απαραίτητες ποσότητες πρώτων υλών, ενώ και οι τιμές δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές.
Όπως φαίνεται στον επόμενο πίνακα, το 2017 βρίσκονταν σε λειτουργία 40.930 μονάδες παραγωγής πρόβειου γάλακτος, αριθμός μειωμένος κατά 2,1% από το προηγούμενο έτος, μετά από μια τετραετία βελτίωσης. Συνολικά, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των παραγωγών εμφάνισε υποχώρηση της τάξης του 11,6%.
Αντιθέτως, η παραγωγή ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση δύο περιόδους ενδιάμεσης κάμψης, προσεγγίζοντας το τελευταίο έτος τους 644.500 τόνους (+6,2% σε σχέση με το 2016). Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2007-2017 η σωρευτική αύξηση έφτασε το 25%.
sheep milk
Αναφορικά με τον τομέα του κατσικίσιου γάλακτος, το 2017 λειτουργούσαν 14.974 μονάδες γαλακτοπαραγωγής, αριθμός που υπολείπεται κατά 3% σε σχέση με το 2016 και 19% έναντι του προ δεκαετίας επιπέδου. Η σημαντική αυτή υποχώρηση συνοδεύτηκε από διαχρονική κάμψη του όγκου παραγωγής σε ποσοστό 13%, στους 148.208 τόνους το τελευταίο έτος. Πάντως, μετά το 2012 καταγράφεται ανάκαμψη της παραγωγικής επίδοσης, με την ποσότητα του τελευταίου έτους να είναι υψηλότερη κατά 4,4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.
Επίσης, οι τιμές παραγωγού τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζονται κατά κανόνα από καθοδικές τάσεις, καθώς η κατανάλωση τυροκομικών (και ιδίως φέτας) μειώνεται, ενώ και οι τιμές του εισαγόμενου γάλακτος κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, ασκώντας ανταγωνιστικές πιέσεις. Αναλυτικά, η μέση τιμή πρόβειου γάλακτος, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΛΓΟ Δήμητρα, το 2017 διαμορφώθηκε στα €0,9314 το κιλό, καταγράφοντας μείωση 2,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, μετά από δύο χρόνια ανοδικών τάσεων. Ομοίως, στο γίδινο γάλα καταγράφηκε υποχώρηση της μέσης τιμής σε ποσοστό 1,9%, στα €0,5724 το κιλό.

2

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst
Συμπληρώστε την ακόλουθη φόρμα
και θα επικοινωνήσουμε άμεσα μαζί σας

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*

Συνεργάτης της
creditsafe.com


Η Creditsafe είναι ο πλέον διαδεδομένος πάροχος δελτίων επιχειρηματικής πληροφόρησης στον κόσμο.

Μέλος της
febis


Η FEBIS αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές οργανώσεις επιχειρηματικής πληροφόρησης σε διεθνές επίπεδο.