Ελληνική Οικονομία

Οι ελληνικές εξαγωγές το 2017 εμφάνισαν ιδιαίτερα δυναμική πορεία, αποτελώντας βασική παράμετρο στήριξης για την ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με το τελευταίο δελτίο τύπου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών, κατόπιν επεξεργασίας στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, το εντεκάμηνο του 2017 η συνολική αξία των εξαγωγών, περιλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκε κατά 13,3%, στα €26,2 δις. Συγχρόνως, η αύξηση εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών διαμορφώθηκε σε 7%, στο ύψος των €18,2 δις.

Αναφορικά με τις γεωγραφικές περιοχές προορισμού για το μήνα Νοέμβριο, το εν λόγω διάστημα προέκυψε αύξηση των εξαγωγών τόσο προς τις χώρες της Ε.Ε. (+6,6%) όσο και στις τρίτες, εκτός Ε.Ε. χώρες (+25,7%). Με την εξαίρεση των πετρελαιοειδών η εικόνα δεν διαφοροποιείται, με τις εξαγωγές στην Ε.Ε. να εμφανίζονται αυξημένες κατά 4,3% και στις τρίτες κατά 11,4%.

Επομένως, το Σεπτέμβριο οι εξαγωγές στην Ε.Ε. αποτέλεσαν το 49,3% του συνόλου, έναντι 53,5% τον αντίστοιχο μήνα του 2016, ενώ το ποσοστό των τρίτων χωρών αυξήθηκε στο 50,7%, από 46,5% πέρυσι. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αναλογία διαμορφώνεται στο 64%-36% υπέρ της Ε.Ε.

 

exports pinakas

 

Σε επίπεδο κατηγοριών προϊόντων, ανοδικά κινήθηκαν οι 6 από τις 10 κατηγορίες, με σημαντική αύξηση να παρουσιάζουν τα πετρελαιοειδή-καύσιμα (+30,7%), τα βιομηχανικά προϊόντα (+17,2%), οι πρώτες ύλες (+27,4%) και τα χημικά (+12%). Αντιθέτως, υποχώρηση εντοπίστηκε σε λάδια (σημαντική μείωση 24,4%), μηχανήματα, ποτά & καπνό και εμπιστευτικά προϊόντα.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior AnalystPlease complete the following form and
we will contact you as soon as possible

Company Name:*
User Full Name:*
Company VAT:*
User Email:*
User Telephone:*

Partner of
creditsafe.com


Creditsafe is the world's most used provider of online business credit reports.

Member of
febis


FEBIS is one of the most important sectorial associations of business information at international level