Επιτυχή τα stress tests για τις ελληνικές τράπεζες

Οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν με επιτυχία τα τελευταία stress tests της ΕΚΤ, καθώς είχαν ήδη θωρακιστεί με ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας και κινήσεις προσαρμογής, με αποτέλεσμα να μην προκύψουν ανάγκες νέας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το γεγονός αυτό στρέφει πλέον την προσοχή τους αποκλειστικά στη δραστική μείωση των προβληματικών δανείων.
Το επίσημο πόρισμα του SSM θα ανακοινωθεί στις αρχές Μαΐου και μέχρι τότε οι τράπεζες θα υποβάλλουν τυχόν παρατηρήσεις. Επομένως, το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει για τον τραπεζικό κλάδο περίοδο προετοιμασίας ώστε να γνωστοποιηθεί το αποτέλεσμα του stress test στους επενδυτές, αλλά και να καταρτιστεί κάποιο πλάνο για την κάλυψη υστέρησης στους κατώτατους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Σε περίπτωση που απαιτηθεί από τον εποπτικό μηχανισμό σχετικός σχεδιασμός δεν θα πρόκειται για υποχρεωτική ανακεφαλαιοποίηση, ενώ δεν θα είναι απαραίτητο να έχει τη μορφή αύξησης μετοχικού κεφαλαίου (μπορεί να υλοποιηθεί με μείωση ενεργητικού, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, θυγατρικών και δανειακών χαρτοφυλακίων, έκδοση υβριδικού ομολόγου κ.λπ.).
Σημειώνεται ότι στα φετινά stress tests οι τράπεζες εισήλθαν με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) μεταξύ 15,1% και 17,8%, έναντι δεικτών 5,5% και 9,6% με τους οποίους είχαν εισέλθει στην αντίστοιχη διαδικασία του 2015.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top