Μείωση κατά 1,5% για το hardware το 2017

Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε από τα τέλη του 2008 είχε αρνητική επίπτωση στον εγχώριο κλάδο χονδρικής εμπορίας ειδών hardware, καθώς η ζήτηση υποχώρησε σημαντικά λόγω της περικοπής των δαπανών για έργα εξοπλισμού πληροφορικής.
Αρκετές επιχειρήσεις διέθεσαν μικρότερους προϋπολογισμούς για την αναβάθμιση ή αντικατάσταση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού και γενικότερα για την υλοποίηση έργων ΙΤ, ή ανέβαλαν τα επενδυτικά τους σχέδια, ενώ οι προκηρύξεις προμηθειών από το Δημόσιο Τομέα μειώθηκαν δραστικά λόγω των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής. Κάμψη της ζήτησης ωστόσο εκδηλώθηκε και από τους ιδιώτες καταναλωτές εξαιτίας του περιορισμού του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Η αγορά εξοπλισμού πληροφορικής είχε εμφανίσει πρόσκαιρη άνοδο τη διετία 2013-2014, αγγίζοντας το επίπεδο των €700 εκ. Ωστόσο, η επιδείνωση της οικονομίας με την επιβολή των capital controls στα μέσα του 2015 και την εφαρμογή περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων έκτοτε, επανέφερε τον κλάδο σε πτωτική τροχιά, με διψήφιους ρυθμούς μείωσης. Το 2017 η πορεία υποχώρησης εξακολούθησε, με σαφή όμως τάση ομαλοποίησης, καθώς η αξία αγοράς μειώθηκε κατά 1,5% στα €502 εκ.
hadware pinakas 4

Η αρνητική εικόνα του τελευταίου έτους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις μειωμένες πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών και tablets. Αναλυτικά:
•    Ο τομέας των Η/Υ υπέστη πτώση 3%, στα €220 εκ. (έναντι σημαντικής υποχώρησης 12,5% το 2015 και 24,2% το 2016). Όλα τα τμήματα της αγοράς (φορητοί και σταθεροί υπολογιστές, τόσο για προσωπική όσο και επαγγελματική χρήση) κατέγραψαν κάμψη πωλήσεων.
•    Στα tablets η αγορά υποχώρησε περαιτέρω κατά 10,7% (έναντι μείωσης 35,7% το 2015 και 27,6% το 2016), έχοντας επηρεαστεί τα τελευταία χρόνια από τη στροφή των Ελλήνων καταναλωτών στα smartphones με μεγάλη οθόνη.
Αναφορικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες του κλάδου, σημειώνεται η υποχώρηση της αγοράς των servers κατά 12,8%, στο ύψος των €49 εκ. Επιπλέον, τα συστήματα αποθήκευσης σημείωσαν σημαντική αύξηση 17,4%, στο ύψος των €23 εκ.  
Σε αντίθεση με τον τομέα του εξοπλισμού, ο κύκλος εργασιών των υπηρεσιών πληροφορικής εκτιμάται ότι το 2017 αυξήθηκε κατά 2,5%, στα €932 εκ., συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των προηγούμενων ετών, ενώ η αγορά του λογισμικού διαμορφώθηκε στο ύψος των €265 εκ., καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 2%.
Βάσει των μεγεθών αυτών, το 2017 ο τομέας της παροχής ολοκληρωμένων λύσεων αποτέλεσε το 55% της ευρύτερης αγοράς, ο εξοπλισμός το 29,5%, ενώ η ανάπτυξη και διάθεση λογισμικού το υπόλοιπο 15,6%.
Επομένως, το σύνολο της αγοράς πληροφορικής το 2017 κινήθηκε ανοδικά μετά από μια διετία υποχώρησης, με τη συνολική αξία αγοράς να αυξάνεται κατά 1,2% στα €1,7 δισ.
Εκτιμήσεις για το 2018
Η IDC προβλέπει ότι φέτος η αγορά του εξοπλισμού θα εμφανίσει άνοδο για πρώτη φορά μετά την πτωτική πορεία των προηγούμενων ετών, αυξανόμενη κατά 1,9% στα €511 εκ., γεγονός που θα προέλθει σε μεγάλο βαθμό από την ανάκαμψη του τομέα των Η/Υ.
Αναφορικά με τους επιμέρους τομείς:
•    Οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών αναμένεται να καταγράψουν αύξηση 7,5%, στα €236 εκ., με θετικό πρόσημο να εντοπίζεται τόσο στους σταθερούς, όσο και στους φορητούς υπολογιστές.
•    Η κατηγορία των tablets προβλέπεται να επανέλθει σε θετικό πρόσημο, με άνοδο 8,4%, μετά τις σημαντικές απώλειες της προηγούμενης τριετίας.
•    Οι servers θα σημειώσουν αύξηση 8,8%, στο ύψος των €54 εκ.
•    Τα συστήματα αποθήκευσης αναμένεται να υποστούν υποχώρηση 4,1%, στα €22 εκ. περίπου.
Πάντως, οι άλλοι δύο τομείς του ευρύτερου κλάδου θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν θετικό πρόσημο (υπηρεσίες πληροφορικής: +3,6%, λογισμικό: +2,3%), τροφοδοτώντας σημαντικό μέρος της συνολικής ανόδου.
Επομένως, τα συνολικά έσοδα της αγοράς πληροφορικής το 2018 αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστό 2,9%, στο επίπεδο των €1,747 δισ.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top