Σημαντικές απώλειες στην αγορά κρέατος κατά τη διάρκεια της ύφεσης – Άνοδος των εισαγωγών

Η ελληνική αγορά κρέατος υπέστη σημαντικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ύφεσης, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος οι συνολικές πωλήσεις την περίοδο 2009-2016 υποχώρησαν κατά €1 δις. το χρόνο, με αποτέλεσμα η αξία αγοράς να διαμορφώνεται σήμερα περίπου στα €10 δις.
Οι Έλληνες καταναλωτές έχουν μειώσει τα ακριβά κρέατα όπως το βοδινό και το αιγοπρόβειο, τάση που προκάλεσε την υποχώρηση του εγχώριου όγκου παραγωγής, καθώς και την αύξηση των εισαγωγών, μεγάλο μέρος των οποίων αφορά σε παράνομες «ελληνοποιήσεις». Πράγματι, την περίοδο της ύφεσης οι εισαγωγές εμφάνισαν άνοδο σε ποσοστό 5,6% σε αξία, γεγονός που συνοδεύτηκε από την εμφάνιση ανταγωνιστικών πιέσεων εις βάρος της ελληνικής παραγωγής. Πλέον, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έχουν παραγωγοί από Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και Ρουμανία και Πολωνία.
Πάντως, η ελληνική αγορά εξακολουθεί να εμφανίζει κάποια δυναμικά χαρακτηριστικά, ιδίως κατά την περίοδο των θερινών μηνών, όταν και εκδηλώνεται εποχική ζήτηση από τους πολυάριθμους εισερχόμενους τουρίστες.
Σύμφωνα με τη Διεπαγγελματική, την περίοδο 2009-2016 η δαπάνη στη λιανική αγορά για την αγορά βοδινού κρέατος μειώθηκε κατά 25%, στο αιγοπρόβειο κατά 45%, στο χοιρινό κατά 7,4% και στα πουλερικά κατά 9%. Επομένως, το χοιρινό και τα πουλερικά εμφανίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις δύο άλλες κατηγορίες της αγοράς. Επίσης, σημαντική πτώση της τάξης του 20% επισημαίνεται και στον τομέα των αλλαντικών.

 

Πηγή: Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top