Η οικονομική ύφεση των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει αρνητικά τον τυροκομικό κλάδο, σε μικρότερο όμως βαθμό σε σχέση με άλλες κατηγορίες τροφίμων. Αναφορικά με το 2017,  η αγορά τυριών στα super market κατέγραψε –όπως ήδη αναφέρθηκε- ήπια πτωτική τάση, υποχωρώντας το πρώτο εξάμηνο κατά 1% σε όγκο, ενώ η αξία ήταν σταθερή. Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες τους πρώτους μήνες του έτους (ιδίως στα λευκά τυριά), γεγονός που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Μαρινόπουλος.

Πάντως, κάμψη της ζήτησης εντοπίζεται ακόμα και στη φέτα, προϊόν που αντιπροσωπεύει το 40% του όγκου πωλήσεων του συνόλου των τυροκομικών. Πλέον, η εγχώρια κατανάλωση έχει μειωθεί σε περίπου 60.000 τόνους το χρόνο, από 90.000 πριν από λίγα χρόνια. Η ετήσια παραγωγή διαμορφώνεται στους 120.0000 τόνους, από τους οποίους οι 60.000 εξάγονται. Επομένως, οι εξαγωγές καταλαμβάνουν το 50% του παραχθέντος όγκου, από 25% στο παρελθόν.

Η πτώση της κατανάλωσης συνοδεύεται από υποχώρηση των τιμών παραγωγού, με τη μέση τιμή που εισπράττουν οι εκμεταλλεύσεις πρόβειου γάλακτος να διαμορφώνονται το 2017 στα €0,9314 το κιλό και γίδινου στα €0,5724 το κιλό (-2,8% και -1,9% αντίστοιχα έναντι του 2016). Οι λόγοι σχετίζονται τόσο με τον ανταγωνισμό στο χώρο της λιανικής, όσο και τις εισαγωγές γάλακτος σε πολύ χαμηλές τιμές.

Παρά την υψηλή της ποιότητα, η φέτα δέχεται αθέμιτο ανταγωνισμό στις διεθνείς αγορές, καθώς λευκά τυριά από άλλες χώρες φέρουν ίδια ονομασία, ενώ περισσότερα εμπόδια θα επιφέρει στο μέλλον η συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά. Ωστόσο, ακόμα και στην ελληνική αγορά εντοπίζονται περιπτώσεις κυκλοφορίας λευκών τυριών που αποτελούν απλώς απομιμήσεις, εξαιτίας των ελλιπών ελέγχων.

Επιπλέον, η παρουσία του προϊόντος στο εξωτερικό συνοδεύεται από χαμηλές τιμές, όπως υποδεικνύει και η μέση αξία των €5,9 το κιλό για το 2016, τιμή χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην ελληνική αγορά.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top