Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2008 και τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόστηκαν έκτοτε περιόρισαν σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή, με αρνητικές επιπτώσεις να εντοπίζονται στους περισσότερους επιμέρους τομείς. Επομένως, πτωτική ήταν και η παραγωγική δραστηριότητα του κλάδου πλαστικής συσκευασίας, τα τελικά προϊόντα του οποίου χρησιμοποιούνται σε αρκετούς τομείς της ελληνικής μεταποίησης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ, η παραγωγική επίδοση των επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας μειωνόταν έως και το 2013, όταν και η δραστηριότητα της μεταποίησης και του εμπορίου υποχωρούσε με σημαντικούς ρυθμούς, αποτυπώνοντας τις συνθήκες φθίνουσας ζήτησης που επικρατούσαν για είδη συσκευασίας και ενδιάμεσα προϊόντα.

plastic1

Ακολούθως, την επόμενη τετραετία ακολούθησε τάση ανάκαμψης της κατανάλωσης, με τον όγκο παραγωγής του κλάδου να αυξάνεται περαιτέρω το 2017 κατά 3,1%. Θετική παράμετρο τα τελευταία χρόνια αποτέλεσε η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα λόγω της ενίσχυσης του όγκου εξαγωγών των νωπών οπωροκηπευτικών. Παράλληλα, ευνοϊκή επίδραση είχε η ενίσχυση των εξαγωγών του κλάδου σε αγορές όπου οι οικονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκότερες. Περισσότερο ωφελημένες ήταν οι μεγάλες εταιρείες, των οποίων σημαντικό μέρος της παραγωγής διοχετεύεται στο εξωτερικό, επηρεάζοντας έτσι θετικά τη συνολική αξία της αγοράς.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top