Παρά τη διαφαινόμενη βελτίωση των μακροοικονομικών συνθηκών της χώρας, η αγορά καυσίμων δεν θα ανακάμψει αν δεν υλοποιηθούν παρεμβάσεις για τη φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών μέσω της μείωσης των υψηλών Ε.Φ.Κ., ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές λιανικής, ιδίως στη βενζίνη.

Μετά και τις τελευταίες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους, θετικές προοπτικές εντοπίζονται στο πετρέλαιο κίνησης και στο υγραέριο, τα οποία έχουν ήδη αρχίσει να υποκαθιστούν την ακριβότερη βενζίνη.

Εξάλλου, η άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ήδη οδηγεί αρκετούς καταναλωτές στην αντικατάσταση των ΙΧ με ντιζελοκίνητα οχήματα,. Το γεγονός αυτό αντανακλάται στην αύξηση της κατανάλωσης diesel κίνησης τα τελευταία χρόνια, καθώς και στην αυξημένη διείσδυση των εν λόγω οχημάτων στην αγορά αυτοκινήτου. Θετικές επιδράσεις αναμένεται να προκύψουν και στο μέλλον, ωστόσο εκτιμάται ότι η μέχρι τώρα άνοδος της αγοράς θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη αν οι οικονομικές συνθήκες ήταν πιο ευνοϊκές.

Φορείς του κλάδου επισημαίνουν την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων προκειμένου να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο και η φοροδιαφυγή. Το σημαντικότερο μέτρο που μπορεί να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ορθή εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικού έλεγχου εισροών – εκροών καυσίμων, σε συνδυασμό με την καθιέρωση του μητρώου δεξαμενών, καθώς έτσι οι έλεγχοι θα είναι επαρκείς και θα μπορεί να εντοπίζεται όποιος αποθηκευτικός χώρος δεν είναι καταγεγραμμένος.

Η κατανάλωση καυσίμων αυξάνεται σε περιόδους που επικρατούν πτωτικές τάσεις στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Ωστόσο το γεγονός αυτό ενδέχεται να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των εταιρειών εμπορίας.

Οι εξαγωγές σε γειτονικές χώρες στις οποίες οι οικονομικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές μπορούν να αντισταθμίσουν τα χαμηλά επίπεδα ζήτησης που εκδηλώνονται από την εγχώρια αγορά.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top