Η οργάνωση και εποπτεία λειτουργίας των σημείων συλλογής, επεξεργασίας και ανακύκλωσης των Ο.Τ.Κ.Ζ. αποτελεί αρμοδιότητα της Ε.Δ.Ο.Ε. Α.Ε., η οποία αξιοποιεί τις εισφορές που λαμβάνει από τους εισαγωγείς των οχημάτων. Η πληθώρα των υλικών των οχημάτων απαιτεί τη συνεργασία της Ε.Δ.Ο.Ε. και με άλλα συστήματα, στα οποία παραδίδονται ορυκτέλαια, ελαστικά και συσσωρευτές, ενώ τα υπόλοιπα επικίνδυνα απόβλητα παραδίδονται σε εταιρείες διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.

Επίσης, τα μέταλλα –τα οποία αποτελούν το 75% των Ο.Τ.Κ.Ζ.- ανακυκλώνονται σε ειδικευμένες βιομηχανίες, ενώ διάφορα εξαρτήματα πωλούνται σαν μεταχειρισμένα ανταλλακτικά (επαναχρησιμοποίηση).

Ο στόχος που τίθεται για τη χώρα μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2015 αφορά στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση του 85% κατά μέσο βάρος ανά όχημα για κάθε χρόνο, ενώ η επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση ορίζεται στο 80%. Το 2015 θεσπίστηκε αύξηση των ποσοστών αυτών σε 95% και 85% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα κέντρα επεξεργασίας οχημάτων, κατά συντριπτική πλειοψηφία πρόκειται για εταιρείες που δεν επιδεικνύουν αποκλειστική δραστηριότητα στην ανακύκλωση οχημάτων, αλλά ασχολούνται παράλληλα με το εμπόριο ανταλλακτικών και scrap μετάλλων. Οι μονάδες αυτές επέκτειναν τις δραστηριότητές τους από τους εν λόγω τομείς στην ανακύκλωση οχημάτων όταν θεσμοθετήθηκε το αρμόδιο Σύστημα.

Την τρέχουσα περίοδο η Ε.Δ.Ο.Ε. συνεργάζεται με 140 διαλυτήρια (κέντρα παράδοσης αυτοκινήτων), 23 σημεία συλλογής και μεταφοράς scrap και 6 εγκαταστάσεις τεμαχισμού. Τέλος, με το Σύστημα έχουν συμβληθεί 27 εισαγωγείς και έμποροι οχημάτων.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top