-
Δημοσιεύθηκε : 31 May 2019

Η αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών ενδυμάτων αποτελεί –σύμφωνα με φορείς του κλάδου- τη βασικότερη στρατηγική που μπορεί να στηρίξει μεσοπρόθεσμα τις εγχώριες επιχειρήσεις, αποτελώντας διέξοδο από τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά. Στα πλαίσια αυτά, προτείνεται η εφαρμογή στοχευμένων προγραμμάτων ενίσχυσης των εξαγωγών με οριζόντιες δράσεις (π.χ. οργάνωση δειγματισμών, αποστολές σε εκθέσεις του εξωτερικού κ.ά.).
Όπως προαναφέρθηκε, το 2016 οι εξαγωγές σταθεροποιήθηκαν, ενώ φέτος εμφανίζουν σημαντική άνοδο, γεγονός που οφείλεται στη βαθμιαία ομαλοποίηση των οικονομικών συνθηκών -μετά τα σενάρια για ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη- αλλά και στην κατάσταση ισορροπίας που διαμορφώνεται στον τραπεζικό κλάδο. Παράλληλα, οι εξαγωγικές επιχειρήσεις διαχειρίζονται με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυσχέρειες που επέφεραν τα capital controls.
Οι εταιρείες που έχουν απομείνει στον κλάδο απαιτείται να προσανατολίσουν την παραγωγή τους σε είδη υψηλότερης προστιθέμενης αξίας, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά τους στην ελληνική και διεθνή αγορά. Στα πλαίσια αυτά, θετική εξέλιξη θα αποτελέσει η διείσδυση σε niche αγορές μέσω της παραγωγής διαφοροποιημένων προϊόντων.
Ευνοϊκές προοπτικές εντοπίζονται –υπό την προϋπόθεση βέβαια βελτίωσης του οικονομικού κλίματος- στην ανάπτυξη σημείων shop in shop (είτε ιδιόκτητων είτε εταιρειών λιανικής) σε εμπορικά κέντρα. Οι εταιρείες που προωθούν τα προϊόντα τους στους εν λόγω χώρους αποκτούν πρόσβαση σε ευρύτερη πελατειακή βάση. Μάλιστα, το 2016 ο κύκλος εργασιών των πολυκαταστημάτων ενισχύθηκε, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των κλάδων του λιανεμπορίου, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά τους σε αρνητικές οικονομικές συνθήκες.
Θετική πτυχή για την αγορά αποτελεί και η ανάπτυξη και λειτουργία εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), τα οποία τα οποία αποτελούν κανάλι για τη διάθεση αποθεμάτων προηγουμένων ετών.
Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots