Ο αριθμός των φαρμακαποθηκών θεωρείται μεγάλος συγκριτικά με το μέγεθος της εγχώριας αγοράς. Για παράδειγμα, το 2017 μία φαρμακαποθήκη αντιστοιχούσε κατά μέσο όρο σε 81 φαρμακεία. Το γεγονός αυτό συνεπάγεται έντονο ανταγωνισμό, με τις εταιρείες να αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους, ώστε να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς του.

Ο ανταγωνισμός επικεντρώνεται κυρίως, στην επέκταση των δικτύων των συνεργαζόμενων φαρμακείων, προκειμένου να ενισχυθούν οι πωλήσεις και να αντισταθμιστεί ο κίνδυνος σε περιπτώσεις καθυστερημένων εξοφλήσεων από μερίδα πελατών. Ακόμα, βασικοί παράγοντες ανταγωνισμού αποτελούν η πληρότητα της προϊοντικής βάσης (φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά είδη, καλλυντικά, συμπληρώματα διατροφής κ.ά.) και οι συντομότεροι χρόνοι εξυπηρέτησης.

Ο τομέας της τιμολόγησης δεν περιλαμβάνεται ως πτυχή ανταγωνισμού, καθώς οι τιμές καθορίζονται εξωγενώς από το κράτος. Επίσης, η στρατηγική των φαρμακαποθηκών επηρεάζεται καθοριστικά από το οριζόμενο από την πολιτεία περιθώριο μικτού κέρδους, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί.

Σημαντική δραστηριότητα για τον κλάδο αποτελούν οι παράλληλες εξαγωγές, λόγω των χαμηλών τιμών που επικρατούν στην εγχώρια αγορά, ιδίως για τα πρωτότυπα φάρμακα. Έτσι, οι φαρμακαποθήκες πωλούν στο εξωτερικό σε υψηλότερες τιμές, αποκομίζοντας ικανοποιητικά κέρδη. Ωστόσο, επειδή η συγκεκριμένη πρακτική στερεί κέρδη από τις φαρμακοβιομηχανίες (σε επίπεδο μητρικής εξωτερικού), οι τελευταίες γίνονται ιδιαίτερα φειδωλές στις ποσότητες που προμηθεύουν τις χονδρεμπορικές εταιρείες, ώστε να τις αναγκάζουν να διακινούν μόνο εγχώρια.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top