Ο ανταγωνισμός στον κλάδο έχει ενταθεί λόγω της ανάπτυξης των εγχώριων παραγωγικών εταιρειών, αλλά και της εισόδου νέων παικτών και επικεντρώνεται στους εξής τομείς:

  • τιμολόγηση και προσφορές,
  • εμπλουτισμός του προϊοντικού χαρτοφυλακίου με νέα, διαφοροποιημένα προϊόντα σε γεύσεις, συσκευασίες κ.λπ.,
  • επικοινωνιακή στρατηγική μέσω προωθητικών ενεργειών, διαφήμισης και άλλων ενεργειών.

Ο τιμολογιακός ανταγωνισμός και η παροχή προσφορών και εκπτώσεων εξακολουθούν να αποτελούν βασική πτυχή αντιπαράθεσης, αποσκοπώντας στην προσέλκυση των καταναλωτών και στη συγκράτηση των απωλειών, έχοντας όμως αρνητική επίδραση στα περιθώρια κερδοφορίας. Η τάση αυτή αποτυπώνει την βαρύτητα που διαδραματίζει πλέον ο παράγοντας «τιμή» στις καταναλωτικές προτιμήσεις, χωρίς βέβαια να τίθεται σε δεύτερη μοίρα και το brand του προϊόντος. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των εταιρειών τοποθετείται η ζεστή αγορά (super market, περίπτερα), η οποία απορροφάει σημαντικό μέρος της κατανάλωσης μέσω value for money προϊόντων.

Οι κινήσεις αυτές προέρχονται κυρίως από τις δύο πολυεθνικές, καθώς υπόκεινται σε απώλεια μεριδίων στα non cola αναψυκτικά (πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λπ.), ενώ ακολουθούν αλυσιδωτά και οι εγχώριοι παραγωγοί / εμφιαλωτές βάσει των δυνατοτήτων τους.

Η παραπάνω τάση αποτυπώνεται στη διαχρονική εξέλιξη του σχετικού δείκτη τιμών που καταρτίζει η ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η μέση τιμή των αναψυκτικών το 2017 υποχώρησε κατά 1,2%, μετά από ένα έτος στασιμότητας, ενώ τα προηγούμενα χρόνια είχε εμφανίσει επίσης πτωτική πορεία (2013: -2,9%, 2014: -1,5%, 2015: -1,2%).

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top