Έπειτα από αρκετά χρόνια εντυπωσιακής ανοδικής πορείας, η τελευταία τριετία επιφύλασσε επενδυτική στασιμότητα για τον τομέα των φ/β, καθώς εγκαταστάθηκαν ελάχιστα συστήματα, ενώ παρατηρήθηκε απώλεια πολλών θέσεων εργασίας. Η υπέρμετρη ανάπτυξη του κλάδου οδήγησε σε αναστολή αδειοδοτήσεων τον Αύγουστο του 2012, απόφαση που άρθηκε τον Απρίλιο του 2014 (Ν. 4254/2014), με πλαφόν νέας ισχύος τα 200 MW το χρόνο έως το 2020.

Εξάλλου, η μείωση των αποζημιώσεων στα €63-69 / MWh το 2015 (βάσει της μέσης ΟΤΣ των €57,5 / MWh το προηγούμενο έτος) δεν καθιστά τον κλάδο πλέον τόσο ελκυστικό στους υποψήφιους επενδυτές όσο στο παρελθόν, ενώ η βιωσιμότητα πολλών μονάδων - σύμφωνα με τον ΣΕΦ- θα είναι στο εφεξής ιδιαίτερα αμφίβολη. Έτσι, ουσιαστικά αντισταθμίζονται οι θετικές επιδράσεις της άρσης της αναστολής αδειοδότησης.

res2

Αναλυτικά, κατά τη διάρκεια του 2016 εγκαταστάθηκαν μόλις 5,4 MW, με τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ να ανέρχεται πλέον σε €2.611 MW. Ουσιαστικά, η αγορά επανήλθε στα επίπεδα του 2007, δηλαδή πριν ξεκινήσει η ανοδική της πορεία. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, οι κυριότερες αιτίες για την υποτονικότητα του τελευταίου έτους αποτέλεσαν:
η καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου για την αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering), κάτι που υλοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2016 και δεν διευκόλυνε την ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων,
η επιβολή των capital controls τον Ιούλιο, τα οποία επέδρασαν αρνητικά στην εγκατάσταση μικρών συστημάτων net-metering.

Όλα τα συστήματα που εγκαταστάθηκαν το 2016, αφορούσαν σε συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top