Κάποιοι εκδοτικοί οίκοι έχουν χρηματοδοτηθεί στο παρελθόν με υψηλά μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα δάνεια, τα οποία πλέον δυσκολεύονται να αποπληρώσουν.
 Η αγορά εμφανίζει χαρακτηριστικά ολιγοπωλίου στους τομείς της εκτύπωσης και της διανομής. Συνεπώς, οι υποδομές του κλάδου εξαρτώνται από λίγα εκτυπωτικά συγκροτήματα (κυρίως των Καθημερινών Εκδόσεων, ΔΟΛ, Πήγασου), γεγονός που δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού.

Η εκδοτική αγορά υφίσταται σημαντικό κόστος παραγωγής, κυρίως λόγω του δημοσιογραφικού χαρτιού, το οποίο εισάγεται από χώρες του εξωτερικού (Σκανδιναβία, Σλοβακία, Αυστρία, Ρωσία). Η διενέργεια των εισαγωγών έγινε πιο δύσκολη από τη στιγμή που επιβλήθηκαν τα capital controls (λόγω και των «καπέλων» των εισαγωγέων). Σε περίπτωση μάλιστα που το χαρτί είναι ανώτερης ποιότητας (illustration που δεν λερώνει), τότε το κόστος είναι υψηλότερο. Επιπλέον, οι εκδότες επιβαρύνονται αρκετά από το εργατικό κόστος, αφού ο κλάδος χαρακτηρίζεται σαν εντάσεως εργασίας και δευτερευόντως από το κόστος διανομής.

Η αγορά χαρακτηρίζεται από χαμηλά εμπόδια εισόδου, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιπτώσεις ευκαιριακής παρουσίας επιχειρήσεων για σύντομο χρονικό διάστημα, οι οποίες συνήθως δεν τακτοποιούν έγκαιρα τις υποχρεώσεις τους. Το γεγονός αυτό εξηγεί το μεγάλο αριθμό παικτών που εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται, παρά το γεγονός ότι η αγορά φθίνει.

Η εγχώρια αγορά θεωρείται μικρού μεγέθους και εκτιμάται ότι δεν μπορεί να υποστηρίξει μακροπρόθεσμα την κυκλοφορία πολυάριθμων εκδόσεων, ειδικά σε περιόδους μειούμενης κυκλοφορίας και έξαρσης του ανταγωνισμού όπως η τωρινή. Το χαρακτηριστικό αυτό είναι πιο εμφανές στον τομέα των περιοδικών, ο οποίος ήταν ήδη κατακερματισμένος πριν από την εκδήλωση της ύφεσης

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top