Η Ελλάδα παράγει 33 οίνους Π.Ο.Π. και 120 οίνους Π.Γ.Ε., καταλαμβάνοντας την 3η θέση στην Ε.Ε. αναφορικά με το συνολικό αριθμό οίνων, πίσω από την Ιταλία και την Ισπανία. Επομένως, η χώρα μας κατέχει το 8,5% των οίνων που είναι επίσημα αναγνωρισμένοι από την Ε.Ε. Τα εγχώρια κρασιά αναφέρονται αναλυτικά στους πίνακες των επόμενων σελίδων.

Η συμμετοχή των καταχωρισμένων προϊόντων στην εγχώρια οινοποιία είναι περιορισμένη, καθώς τα εν λόγω κρασιά καταλαμβάνουν αθροιστικά το 26% της εγχώριας παραγόμενης ποσότητας. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το 2017 παρήχθησαν 440.000 εκατόλιτρα οίνων Π.Γ.Ε. και 210.000 εκατόλιτρα οίνων Π.Ο.Π.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα επιτρέπεται η ωρίμανση των οίνων Π.Ο.Π. σε βαρέλια (εκτός των Π.Ο.Π. Σαντορίνη και Μονεμβασία-Malvasia), καθώς και η εμφιάλωση (εκτός του Π.Ο.Π. Μονεμβασία-Malvasia) και αναγωγική παλαίωση σε εγκαταστάσεις εκτός αμπελουργικής ζώνης. Επομένως, τα κρασιά Π.Ο.Π. παράγονται και από εταιρείες που λειτουργούν εκτός των ζωνών, υπό την προϋπόθεση βέβαια συνεργασίας με οινοποιείο που λειτουργεί εντός της ζώνης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει 1.302 οίνους Π.Ο.Π. και 460 οίνους Π.Γ.Ε. από 21 συνολικά χώρες της Ε.Ε. Αυτές οι 1.762 καταχωρήσεις στην Ε.Ε. αποτελούν περίπου το 61% του συνόλου των αναγνωρισμένων γεωγραφικών ενδείξεων παγκοσμίως (2.900 οίνοι).

Στις πρώτες δύο θέσεις της Ε.Ε. κατατάσσονται με μεγάλη διαφορά η Ιταλία και η Γαλλία με 603 και 454 οίνους αντίστοιχα. Η Ιταλία καταλαμβάνει την πρώτη θέση τόσο στα προϊόντα προστατευόμενης ονομασίας (474 οίνοι) όσο και γεωγραφικής ένδειξης (129 οίνοι). Η γαλλική παραγωγή υπερέχει στα κρασιά Π.Ο.Π. (379), ενώ υστερεί στα Π.Γ.Ε. (75).

Η Ιταλία κατέχει το 34,2% των προστατευόμενων οίνων, ακολουθούμενη από Γαλλία (25,8%), Ελλάδα (8,5%), Ισπανία (8,2%) κ.λπ. Οι δύο πρώτες χώρες συγκεντρώνουν αθροιστικά το 60% του συνόλου των ευρωπαϊκών κρασιών Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας αποτελεί μια από τα 4 μόνο κράτη-μέλη της Ε.Ε. με περισσότερες καταχωρήσεις Π.Γ.Ε. (όπου κατέχει τη 2η θέση) σε σχέση με Π.Ο.Π.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top