-
Δημοσιεύθηκε : 13 June 2019

Οι εταιρείες του κλάδου εστιάζουν κυρίως σε επέκταση του χαρτοφυλακίου των προϊόντων και υπηρεσιών τους μέσω έρευνας & ανάπτυξης νέων εφαρμογών, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας και σε διαφορετικές –εξειδικευμένες- κατηγορίες (π.χ. λογισμικό για κινητή τηλεφωνία, εφαρμογές internet και ηλεκτρονικού εμπορίου, υπηρεσίες clouds εκπαιδευτικά προγράμματα, έργα τηλεπικοινωνιών, πληροφορική υγείας κ.ά.). Παράλληλα, προσπαθούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές, όπου ο ανταγωνισμός δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αισθητός.
Εξάλλου, η συνεχής ανανέωση της προϊοντικής βάσης και η ενημέρωση γύρω από τις διεθνείς εξελίξεις του κλάδου της πληροφορικής προφυλάσσει τις εταιρείες από τον κίνδυνο απαξίωσης που δημιουργεί η τεχνολογική εξέλιξη. Στα πλαίσια αυτά, κομβική παράμετρο αποτελεί η ανάπτυξη προϊόντων σε ευρέως χρησιμοποιούμενες διεθνείς πλατφόρμες που ενέχουν σημαντικό χρόνο ζωής.
Βασική πτυχή της στρατηγικής αποτελεί η διαμόρφωση ενός –κατά το δυνατόν- εκτεταμένου πελατολογίου, που να περιλαμβάνει επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους (π.χ. τραπεζικούς ομίλους, παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, εμπορικές και βιομηχανικές εταιρείες), θυγατρικές πολυεθνικών, σημαντικούς φορείς του Δημοσίου Τομέα, αλλά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο τη διασπορά του πιστωτικού κινδύνου.
Η προσπάθεια διατήρησης των εσόδων βασίζεται επίσης στις μειωμένες τιμές πώλησης λογισμικού και συμπληρωματικών υπηρεσιών υποστήριξης και συντήρησης, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Επίσης, αρκετές επιχειρήσεις προβαίνουν σε αναδιοργάνωση των λειτουργιών τους, γεγονός που μεταφράζεται σε στροφή από την πώληση hardware (τομέας ο οποίος συνήθως καθίσταται ζημιογόνος) στην ανάπτυξη λογισμικού, καθώς και στην παροχή μόνιμης διάρκειας υπηρεσιών υποστήριξης προς τους πελάτες.
Τέλος, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις πληροφορικής εδώ και κάποια χρόνια έχουν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε αγορές του εξωτερικού, ώστε να περιορίσουν τις απώλειες που υφίστανται από τις καθυστερήσεις στις προκηρύξεις δημοσίων έργων στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι κινήσεις αυτές αποφέρουν ικανοποιητική απόδοση μετά την πάροδο 5 ετών.
Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots