Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα, επηρέασε αρνητικά πολλούς επιχειρηματικούς κλάδους που σχετίζονταν με τα προϊόντα διατροφής. Και αυτό διότι, οι Έλληνες καταναλωτές περιόρισαν κατά πολύ τις δαπάνες τους, ακόμη και αυτές που αφορούσαν βασικά αγαθά, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους υποχώρησε σημαντικά.

Ωστόσο, ο τομέας των ζυμαρικών αποδείχτηκε αρκετά ανθεκτικός, παρά τις αρνητικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές στράφηκαν στα ζυμαρικά, εφόσον οι τιμές τους διατηρήθηκαν σε χαμηλά επίπεδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, την αύξηση της κατανάλωσης ζυμαρικών, μιας και το καταναλωτικό κοινό έδειξε το ενδιαφέρον του σε φθηνότερα αγαθά. Μάλιστα, η παράμετρος της τιμής επηρεάζει και σήμερα τη ζήτηση των ζυμαρικών.

Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη διατήρηση της κατανάλωσης ζυμαρικών σε υψηλά επίπεδα αποτελεί η υψηλή διατροφική αξία που διαθέτουν. Μάλιστα, οι εταιρίες του κλάδου επενδύουν συνεχώς στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων, ώστε να καλύψουν ανάγκες για συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες.  

Επίσης, η εύκολη και γρήγορη παρασκευή τους αποτελούν σημαντικό κίνητρο για το καταναλωτικό κοινό να τα αγοράσει και να τα μαγειρέψει. Τέλος, η πολιτική των προσφορών και εκπτώσεων που εφαρμόζουν οι βιομηχανίες του κλάδου, ελκύουν τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα οι διακινούμενοι όγκοι να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.  

To διάστημα 2015-2016 ήταν μία δύσκολη χρονική περίοδος, τόσο για τη ζήτηση των ζυμαρικών, όσο και για το ευρύτερο λιανικό εμπόριο ειδών διατροφής. Η επιβολή των capital controls και η περαιτέρω αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 14% λειτούργησαν αποθαρρυντικά για την αγορά.

Το δυσμενές αυτό κλίμα αποτυπώθηκε και στην υποχώρηση του κύκλου εργασιών των super market, με τις περισσότερες κατηγορίες καταναλωτικών προϊόντων να εμφανίζουν μείωση πωλήσεων σε αξία ή/και όγκο. Όσο αναφορά τα ζυμαρικά, ο όγκος πωλήσεων κατά τη διάρκεια του 2016 υποχώρησε κατά 11%, ενώ στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας η πτώση ήταν ακόμα μεγαλύτερη. Συγκεκριμένα, έφτασε στο 22,4% γεγονός που οφείλεται στην κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος, αλλά και στον τιμολογιακό ανταγωνισμό των επώνυμων προϊόντων.

Μετά από τις ραγδαίες εξελίξεις και ανακατατάξεις στον κλάδο των super market, τα επόμενα χρόνια παρατηρήθηκε μία ομαλότητα στο λιανικό εμπόριο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Nielsen, ο συνολικός τζίρος των super market διαμορφώθηκε περίπου στα €9,36 δισ. από €9,16 δισ. το 2017 και €9,02 δισ. το 2016.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top