Τα τελευταία χρόνια, παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν, παρατηρείται τάση δημιουργίας μικροζυθοποιίων, αποτυπώνοντας αφενός το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για την παραγωγή μικρής κλίμακας και αφετέρου τη διαφοροποίηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς, όπως εκφράζεται με τη στροφή μεγάλου μέρους του κοινού σε προϊόντα ελληνικής παραγωγής.

Χαρακτηριστικά, στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας λειτουργούσαν μόλις 3 μικροζυθοποιίες, ενώ την τελευταία διετία 13 νέες μονάδες ξεκίνησαν τη δραστηριότητά τους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό σε 40 περίπου εταιρείες. Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο (Ρόδος, Κέρκυρα, Άργος, Σαντορίνη, Εύβοια, Κρήτη, Τήνος κ.λπ.), αξιοποιώντας δίκτυα διανομής που καλύπτουν κυρίως τις περιοχές όπου λειτουργούν.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, οι μικροζυθοποιίες παράγουν ποσότητες μπύρας μικρότερες των 200.000 εκατόλιτρων το χρόνο, ενώ αρκετές από αυτές έχουν αρκετά μικρότερη παραγωγή (ακόμα και κάτω από 5.000 εκατόλιτρα το χρόνο), λόγω τόσο της χαμηλής δυναμικότητας των εγκαταστάσεών τους, όσο και της μικρής ακόμα περιόδου λειτουργίας τους.

Ο κλάδος παράγει φρέσκιες, μη παστεριωμένες μπύρες, διάρκειας ζωής λίγων μηνών, ώστε να μην αλλοιώνονται τα γευστικά χαρακτηριστικά τους με τη θερμική κατεργασία της παστερίωσης και να διατηρούνται οι επωφελείς για την υγεία ιδιότητες των δημητριακών, της μαγιάς και του λυκίσκου. Αντιθέτως, δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά υλικά που απαντώνται στη μαζική παραγωγή. Επίσης, επισημαίνονται μεμονωμένες περιπτώσεις έκτακτης εποχιακής παραγωγής, με ορισμένα εμπορικά σήματα να παράγονται για διάστημα λίγων μόνο μηνών.

Η πλειοψηφία διαθέτει ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, ενώ λειτουργούν και λίγα «νομαδικά» ζυθοποιία, δηλαδή εταιρείες οι οποίες δεν διαθέτουν δικό τους εξοπλισμό, αλλά παράγουν σε άλλες εγκαταστάσεις.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top