Ο κλάδος των αλλαντικών είναι ιδιαίτερα συγκεντρωμένος, λόγω της δραστηριοποίησης μικρού αριθμού μεγάλων, καθετοποιημένων επιχειρήσεων. Οι βιομηχανίες αυτές παράγουν ευρεία γκάμα προϊόντων που φέρουν εδραιωμένα και γνωστά εμπορικά σήματα, καλύπτοντας το σύνολο σχεδόν της αγοράς πανελλαδικά.

Επίσης, τον κλάδο συμπληρώνουν αρκετές μεσαίου και μικρού μεγέθους εταιρείες (πολλές από αυτές είναι οικογενειακές μονάδες), οι οποίες προωθούν τα προϊόντα τους κυρίως σε τοπικό επίπεδο.

Στην παραγωγή αλλαντικών δραστηριοποιούνται και λίγες εταιρείες με κύρια δραστηριότητα σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων, όπως κρεατοσκευάσματα, τυροκομικά προϊόντα κ.λπ.

Η συγκέντρωση είναι υψηλή, με τις τρεις μεγαλύτερες αλλαντοβιομηχανίες Creta Farm, Υφαντής και Νίκας να κατέχουν αθροιστικά το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της αγοράς, σε ποσοστό πάνω από 60%. Οι όμιλοι αυτοί έχουν επεκτείνει της προϊοντική τους βάση, παράγοντας και διαθέτοντας επίσης κατεψυγμένα κρεατοσκευάσματα και προϊόντα κρέατος, λαχανικά, σαλάτες, πίτσες κ.λπ. Πάντως, στις τοπικές αγορές σημαντικά μερίδια καταλαμβάνουν οι μικρές, οικογενειακές επιχειρήσεις.

Τα βασικότερα προϊόντα του κλάδου είναι τα αλλαντικά γαλοπούλας και ακολούθως οι πάριζες και τα λουκάνικα διαφόρων ειδών. Μικρότερα ποσοστά καταλαμβάνουν τα  σαλάμια, μπέικον κ.ά. Επίσης, τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν νέα προϊόντα χαμηλότερης περιεκτικότητας σε λιπαρά και λιγότερο αλάτι, ζωικό λίπος και συντηρητικά, τα οποία συνάδουν με πιο υγιεινή διατροφή.

Σημαντικό μέρος της αγοράς αποτελούν τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label) που αναπτύσσονται στα πλαίσια των συνεργασιών εταιρειών του κλάδου με αλυσίδες super market. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% του όγκου των αλλαντικών που διαθέτουν οι αλυσίδες του λιανεμπορίου είναι ανώνυμοι κωδικοί.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top