Οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσχέρεια αγοράς εγκεκριμένων προϊόντων φυτοπροστασίας λόγω της διακοπής των πιστώσεων από τις τράπεζες, αλλά και της χαμηλής ρευστότητας που έχει προκαλέσει η οικονομική ύφεση. Συνεπώς, στρέφονται στη χρήση φθηνότερων (ακόμα και κατά 50%), μη πιστοποιημένων αγροχημικών που εισάγονται παράνομα, κυρίως από Βουλγαρία και Τουρκία. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Σύνδεσμο Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), οι τιμές λιανικής πώλησης πολλών αγροχημικών στη Νότια Ευρώπη είναι υψηλότερες σε σχέση με κεντροευρωπαϊκές χώρες λόγω της πολυκαλλιέργειας, του μικρού μέσου κλήρου, του μεγάλου αριθμού εντομολογικών ασθενειών και της πολυτυπίας των συσκευασιών.

Ο ΕΣΥΦ έχει αναγνωρίσει τις εξής κατηγορίες παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων:

  • Προϊόντα με απαγορευμένη δραστική ουσία που συνεχίζουν να κυκλοφορούν εκτός περιόδου εξάντλησης αποθεμάτων.
  • Σκευάσματα που έχουν ανακληθεί (εκτός περιόδου εξάντλησης αποθεμάτων).
  • Πλαστά προϊόντα: συνήθως περιέχουν διαφορετικές δραστικές ουσίες από τα αυθεντικά, άλλες βοηθητικές ουσίες, φτηνούς διαλύτες και διάφορες προσμίξεις. Τα προϊόντα αυτά μπορεί να είναι: α) Εξελιγμένα αντίγραφα με αντιγραφή ετικέτας που δύσκολα μπορεί κάποιος να διαχωρίσει από την αυθεντική ή β) Χαμηλής ποιότητας, τα οποία μπορεί να μην περιέχουν καθόλου δραστική ουσία.
  • Προϊόντα με διαφορετικά χαρακτηριστικά / στοιχεία (σύσταση, είδος προϊόντος κ.τ.λ.) από ότι αναγράφεται στην ετικέτα.

 

  • Παράνομες εισαγωγές & παράνομη διακίνηση: Προϊόντα που εισάγονται από χώρες της Ε.Ε. χωρίς να ακολουθούνται οι διαδικασίες του παράλληλου εμπορίου ή εισαγωγές από τρίτες χώρες.

Οι συσκευασίες τους συνήθως φέρουν πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών, ή είναι ξενόγλωσσες (συνήθως στη βουλγαρική ή τουρκική γλώσσα).

Ο κύριος όγκος των προϊόντων παράγονται στην Κίνα και με διάφορους τρόπους εισάγονται και διακινούνται στην αγορά της Ε.Ε. χωρίς να υπόκεινται σε ελέγχους. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισάγονται από τη Βουλγαρία, καθώς η γειτονική χώρα είναι μέλος της Ε.Ε. και συνεπώς δεν διενεργούνται τελωνειακοί έλεγχοι.

 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top