Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), ο όγκος κατανάλωσης γάλακτος το 2016 μειώθηκε σε όλες τις κατηγορίες σε ποσοστό περίπου 10%-12%, ενώ η αντίστοιχη μείωση σε αξία διαμορφώθηκε σε 12%-17%, παρά τις προωθητικές ενέργειες που υλοποίησαν πολλές εταιρείες του κλάδου. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των απωλειών για το εν λόγω έτος (ιδίως στο παστεριωμένο και υψηλής παστερίωσης γάλα) προήλθε από την κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος πριν την οριστικοποίηση της εξαγοράς της από τη Σκλαβενίτης (η πρώτη συγκέντρωνε το 65% των πωλήσεων γάλακτος στα super market μέσω επιθετικής εμπορικής πολιτικής).

ΟΤο πρώτο εξάμηνο του 2017 οι πωλήσεις εξακολούθησαν να μειώνονται, σε μικρότερο πάντως βαθμό σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ο ΣΕΒΓΑΠ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η πτώση σε όγκο, ανάλογα με την κατηγορία γάλακτος, ανήλθε από 6% έως 15%, ενώ η αξία μειώθηκε κατά 10%-12%.

Παρατηρείται ότι η πτώση στην αξία πωλήσεων τα τελευταία έτη ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη μεταβολή του όγκου, γεγονός που προήλθε από τον έντονο τιμολογιακό ανταγωνισμό στο χώρο του λιανεμπορίου (προσφορές επί της τιμής κ.λπ.).  

Επίσης, η IRI υπολόγισε ότι οι πωλήσεις γάλακτος στο σύνολο του 2017 στα super market (εξαιρουμένων των Lidl) υποχώρησαν περαιτέρω κατά 4,7%, στα €232 εκ. Επομένως, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2013-2017 καταγράφηκε σωρευτική μείωση 27%.

Σημειώνεται πάντως ότι από τα super market προήλθε το 67% του συνολικού κύκλου εργασιών της αγοράς γάλακτος, καθώς το υπόλοιπο 33% αφορούσε τα εναλλακτικά δίκτυα διανομής. Συγκεκριμένα, από τα mini market προήλθαν €45,5 εκ. (μερίδιο 13,2%), από τα Lidl €28 εκ. (8,1%) και από τους αυτόματους πωλητές €23,4 εκ. (6,8%).

Από τα κανάλια αυτά, οι αυτόματοι πωλητές τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει σημαντικά την παρουσία τους στην αγορά, παρά τη γενικότερη υποχώρηση, καταλαμβάνοντας ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο.


Η φθίνουσα κατανάλωση οδήγησε τις γαλακτοβιομηχανίες σε συγκρατημένη πολιτική αναφορικά με την ημερήσιες ποσότητες γάλακτος που παραλαμβάνουν από τις κτηνοτροφικές μονάδες. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις τακτοποιούν τις πληρωμές με καθυστέρηση λόγω προβλημάτων ρευστότητας, ενώ ενίοτε προχωρούν σε μείωση των τιμών παράδοσης, καθώς με τη σειρά τους δέχονται πιέσεις από τα super market για φθηνότερα προϊόντα.  

Μεγάλο μέρος των καταναλωτών, δεδομένης της υποχώρησης της αγοραστικής τους δύναμης, αναζητούν προϊόντα που βρίσκονται υπό προσφορά, μειώνοντας συγχρόνως την κατανάλωση. Οι τάσεις αυτές αποτυπώνονται και στην υποχώρηση των τιμών των συντελεστών παραγωγής (τιμές που εισπράττουν οι παραγωγοί αγελαδινού, πρόβειου γάλακτος κ.λπ.), σε επίπεδα που δεν επαρκούν για την κάλυψη του κόστους παραγωγής.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top