Το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τον κλάδο δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα για την είσοδο νέων εταιρειών, αφού η αγορά είναι πλέον αρκετά απελευθερωμένη. Τα ουσιαστικά εμπόδια εισόδου συνίστανται:

  • στις επενδύσεις που απαιτούνται για τη δημιουργία δικτύου και κτιριακών εγκαταστάσεων (πολλά σημεία διακίνησης μικρής έκτασης),
  • στο υψηλό κόστος αγοράς και συντήρησης μεταφορικών μέσων,
  • στην υποχώρηση των τιμολογίων παροχής υπηρεσιών,
  • στο μεγάλο αριθμό ανταγωνιστών που δραστηριοποιούνται στην αγορά και επομένως στην ένταση του ανταγωνισμού.

Ο κλάδος είναι εντάσεως εργασίας, αφού οι αμοιβές του προσωπικού αποτελούν το σημαντικότερο παράγοντα διαμόρφωσης κόστους, ενώ ακολουθούν τα μεταφορικά έξοδα (συντήρηση και κίνηση).

Οι εταιρικοί πελάτες μεγάλου μεγέθους (σε αντίθεση με τους ιδιώτες) διαθέτουν ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη στον καθορισμό των τιμολογίων λόγω του υψηλού όγκου διακινούμενων αντικειμένων και της υψηλής συχνότητας χρήσης των υπηρεσιών ταχυμεταφοράς. Στην αγορά επισημαίνονται περιπτώσεις εταιρειών οι οποίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένους πελάτες, με αποτέλεσμα να μειώνουν τις τιμές τους ώστε να τους διατηρήσουν.

Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του κλάδου (19% το 2016) προέρχεται από το ηλεκτρονικό εμπόριο, γεγονός που υποδεικνύει τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει πλέον ο εν λόγω τομέας στη βιωσιμότητα των εταιρειών courier, αλλά και την αυξανόμενη διαπραγματευτική δύναμη των εμπόρων.

Επίσης, οι πελάτες με σύμβαση απέφεραν το 89% των εσόδων της αγοράς ταχυμεταφορών, ενώ το 11% προήλθε από συναλλαγές τοις μετρητοίς.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top