Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε στα τέλη του 2008 περιόρισε σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική δραστηριότητα, με αρνητικές επιπτώσεις να εντοπίζονται στους περισσότερους επιμέρους κλάδους. Μερικές από αυτές, ήταν η διακοπή λειτουργίας επιχειρήσεων, η  μείωση της απασχόλησης και η αναβολή των επενδύσεων. Το δυσμενές κλίμα που επικράτησε, αποτυπώθηκε στην εξέλιξη του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής της ΕΛΣΤΑΤ, ο οποίος εμφάνισε καθοδική πορεία έως και το 2014.

Η υποτονική δραστηριότητα της ελληνικής βιομηχανίας μεταφράστηκε -μεταξύ άλλων- σε φθίνουσα ζήτηση για χημικές πρώτες ύλες και άλλα ενδιάμεσα προϊόντα. Έτσι, κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2015, η κατανάλωση στις περισσότερες προϊοντικές κατηγορίες χημικών μειώθηκε, καθώς σημαντικοί πελάτες όπως οι κλωστοϋφαντουργίες, οι εκτυπωτικές μονάδες, οι βιομηχανίες πλαστικών, καλλυντικών, ειδών καθαρισμού, κ.λπ. κατέγραψαν διαχρονική κάμψη στους όγκους παραγωγής τους.

Αναλυτικά, κατά την προαναφερθείσα περίοδο σημειώθηκε υποχώρηση 21% στον κύκλο εργασιών, 31% στην εσωτερική ζήτηση και 15% στον αριθμό των χημικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, ο κλάδος προσπάθησε να διατηρήσει τον εξαγωγικό του χαρακτήρα. Παράλληλα, με την εκδήλωση της ύφεσης, οι εταιρείες του κλάδου είχαν να αντιμετωπίσουν και τη σημαντική άνοδο των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που περιόρισε την κερδοφορία τους.

chem12

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top