Οι εκτυπώσεις ειδών συσκευασίας (κυτιοποιία και διάφορα εύκαμπτα υλικά) έχουν επιδείξει μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις αρνητικές οικονομικές συνθήκες των τελευταίων ετών, καθώς τα προϊόντα του κλάδου χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τη βιομηχανία τροφίμων, κλάδο φύσει αμυντικό σε περιόδους ύφεσης.

Αναλυτικά, μέχρι το 2013 επικρατούσαν συνθήκες φθίνουσας ζήτησης για είδη συσκευασίας, με αποτέλεσμα τον περιορισμό του όγκου παραγωγής των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και των δραστηριοτήτων των εταιρειών που ειδικεύονται στην εκτύπωση των εν λόγω ειδών.

Ακολούθως, την τελευταία τετραετία η κατανάλωση υλικών συσκευασίας εμφάνισε τάση ανάκαμψης, γεγονός που αποτυπώθηκε στην ανοδική πορεία των δεικτών βιομηχανικής παραγωγής των κλάδων τόσο της πλαστικής, όσο και της χάρτινης συσκευασίας. Επομένως, τόνωση εμφάνισε και η ζήτηση για εργασίες εκτύπωσης, ιδίως σε εύκαμπτα υλικά, τάση που επικράτησε και το 2017. Θετικές παραμέτρους αποτέλεσαν: α) η αυξημένη ζήτηση από τον αγροτικό τομέα για συσκευασίες νωπών οπωροκηπευτικών, τα οποία εξάγονται στο εξωτερικό και β) η άνοδος των εξαγωγών εύκαμπτης συσκευασίας.

Εξάλλου, τα προηγούμενα χρόνια σημαντικοί κλάδοι της μεταποίησης εμφάνισαν συγκρατημένη υποχώρηση της παραγωγικής τους δραστηριότητας (ή ακόμα και άνοδο), προστατεύοντας έτσι τις συνεργαζόμενες εταιρείες συσκευασίας και εκτυπώσεων από μεγαλύτερες απώλειες εσόδων. Χαρακτηριστικά, η βιομηχανία τροφίμων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2010-2017 είχε κάμψη παραγωγής σε ποσοστό μόλις 4%. Επίσης, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία κατέγραψε σημαντική άνοδο 26%, διενεργώντας φασόν παραγωγή για λογαριασμό πολυεθνικών και έχοντας παρουσία και στον τομέα των γενόσημων σκευασμάτων, τα οποία χρησιμοποιούνται ως εργαλείο συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top