Η ομαλή λειτουργία των εταιρειών του κλάδου δυσχεραίνεται από τα χρόνια και υψηλά χρέη του δημοσίου, κυρίως του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ, που αφορούν τις προμήθειες φαρμάκων. Αν και, κατά καιρούς πραγματοποιούνται ρυθμίσεις, υπάρχει έντονη αβεβαιότητα αναφορικά με το χρόνο είσπραξης των απαιτήσεων.

Οι λόγοι εντοπίζονται κυρίως:

  • στη μη ομαλή χρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας,
  • στα προβληματικά προγράμματα πληρωμών των παρόχων, με συνέπεια τα κονδύλια να εκταμιεύονται με καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και
  • στον ανεπαρκή έλεγχο των υποβαλλόμενων δαπανών.

Πάντως, τα χρέη του δημοσίου τα τελευταία χρόνια κατέγραψαν αποκλιμάκωση, εξακολουθώντας όμως να διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ, στα τέλη του 2018 το συνολικό ύψος των εκκρεμών υποχρεώσεων προς τα μέλη του για τιμολόγια που εκδόθηκαν έως 31.12.2018, ανήλθε σε €582,8 εκ. έναντι €639 εκ. το 2017 και €911 εκ. το 2016. Συγκεκριμένα, από τα €582,5 εκ. τα €489,1 εκ. αφορούν οφειλές του 2018 και τα υπόλοιπα €93,7 εκ. αφορούν χρέη προηγούμενων ετών.

pharma123

 

Στην αποκλιμάκωση των οφειλών συνέβαλαν κυρίως:

  • η έκτακτη επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων του ΕΣΥ από την εκταμίευση της δόσης στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης της χώρας και
  • ο συμψηφισμός των οφειλών με τα υψηλά clawback που καταβάλλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top