Ποια τα αποτελέσματα του θεσμικού πλαισίου στον κλάδο Πλαστικής Συσκευασίας?

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015 εξέδωσε οδηγία (2015/720) για τον περιορισμό της κατανάλωσης πλαστικής σακούλας σε 90 τεμάχια ανά κάτοικο το έτος μέχρι το 2019 και σε 40 μέχρι το τέλος του 2025.

Στα πλαίσια εναρμόνισης της ελληνικής με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ο Ν. 4496/2017 επιβάλλει στους εμπόρους από 1.1.2018 περιβαλλοντικό τέλος 4 λεπτών στη λεπτή πλαστική σακούλα μιας χρήσης (<50 μm) το οποίο καταβάλει ο καταναλωτής, ενώ από 1.1.2019 η επιβάρυνση θα αυξηθεί στα 9 λεπτά. Τα σχετικά έσοδα αποδίδονται από τους εμπόρους στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Από την επιβολή του τέλους εξαιρούνται οι έμποροι περιπτέρων και υπαίθριου εμπορίου.

Η εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή πρακτική κρίθηκε αναγκαία, καθώς η Ελλάδα εμφανίζει τη μεγαλύτερη χρήση λεπτής σακούλας στην Ε.Ε., με την κατά κεφαλή κατανάλωση να διαμορφώνεται στις 400 σακούλες το έτος, τη στιγμή που πάνω από 35 χώρες έχουν ήδη απαγορεύσει πλήρως τη χρήση του προϊόντος.

Το περιβαλλοντικό τέλος σύντομα θα καταστήσει τις εν λόγω σακούλες σε μεγάλο βαθμό παρελθόν, ενώ αντιθέτως θα ενισχύσει τη ζήτηση για επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες μεγαλύτερου πάχους, οι οποίες είναι βεβαίως ακριβότερες, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν αρκετές φορές για ψώνια (και στη συνέχεια για οικιακά απορρίμματα). Η τάση αυτή είναι ήδη κυρίαρχη στο εξωτερικό, όπου οι καταναλωτές δεν έχουν πρόσβαση στις λεπτές σακούλες μεταφοράς, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά ειδικές σακούλες για απορρίμματα.

Πάντως, η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει δραστικά όταν εισέλθουν οι βιοαποικοδομήσιμες σακούλες που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας του ΙΕΛΚΑ επιβεβαιώνουν σε πρώτο στάδιο τις ανωτέρω τάσεις, καθώς τον Ιανουάριο του 2018 στα super market καταγράφηκε μείωση της τάξης του 75%-80% στη χρήση της πλαστικής σακούλας ελαφρού βάρους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017. Αντιθέτως, οι καταναλωτές στράφηκαν στις σακούλες / τσάντες πολλαπλών χρήσεων, καθώς τον εν λόγω μήνα οι πωλήσεις τους εμφάνισαν απότομη άνοδο μεγαλύτερη του 5.000%. Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η αύξηση αυτή μεταφράζεται σε 2,5-3 εκ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων στην αγορά, ενώ πάνω από 2 στα 3 νοικοκυριά επιλέγουν αυτή τη λύση για τις αγορές τους.

Αναφορικά με τους υπόλοιπους τομείς του λιανεμπορίου, η εφαρμογή του μέτρου είναι αρκετά εκτεταμένη, αν και παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή. Στο λιανεμπόριο τροφίμων (αρτοποιεία, κρεοπωλεία) προκύπτει αρκετά μεγάλη εφαρμογή, ενώ στα καταστήματα ειδών ένδυσης οι πλαστικές σακούλες έχουν αντικατασταθεί με χάρτινες. Αντιθέτως, η εφαρμογή στον κλάδο της εστίασης (με εξαίρεση τις οργανωμένες αλυσίδες) είναι ελάχιστη.

Επομένως, στα υπόλοιπα κανάλια του λιανεμπορίου η μείωση της χρήσης των ελαφρών σακουλών είναι μικρότερη σε σχέση με τα super market, με δεδομένο ότι από τη νέα νομοθεσία εξαιρούνται οι λαϊκές αγορές και τα περίπτερα. Επομένως, η συνολική μείωση της πλαστικής σακούλας τον Ιανουάριο του 2018 ανέρχεται σε 65%-70%.

Το ΙΕΛΚΑ τονίζει ότι το βέλτιστο σενάριο της υποχώρησης του 70% ισοδυναμεί με ετήσια κατανάλωση περίπου 110 σακουλών ανά κάτοικο.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top