Η οικονομική ύφεση και η περιορισμένη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο της οινοποιίας, παρά τη θετική επίδραση του εισερχόμενου τουρισμού τα τελευταία έτη, καθώς παρατηρείται μαζική μετατόπιση των προτιμήσεων σε φθηνότερα προϊόντα, καθώς και στο χύμα κρασί. Η πτώση της κατανάλωσης προέρχεται κυρίως από την κρύα (on-trade) αγορά, δηλαδή τους χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας κ.λπ., καθώς οι δαπάνες για εκτός οικίας διασκέδαση και σίτιση έχουν περικοπεί σημαντικά

Το χύμα προϊόν, το οποίο πλέον εκτιμάται ότι καταλαμβάνει το 60% της ζήτησης σε όγκο (καθώς και το 80% στην κρύα αγορά), αποτυπώνει την ανάγκη των καταναλωτών για πιο οικονομικές λύσεις, όμως υστερεί σε ποιότητα σε σχέση με τα εμφιαλωμένα προϊόντα των εταιρειών του κλάδου.

Μεγαλύτερες απώλειες σε μια πτωτική για τους επώνυμους οίνους αγορά εμφανίζουν οι ακριβότεροι premium κωδικοί, καθώς η ζήτησή τους είναι πιο ελαστική σε σύγκριση με τα κρασιά χαμηλότερου κόστους.

Πάντως, το κρασί εμφανίζει σαφώς μικρότερες απώλειες συγκριτικά με την άμεσα ανταγωνιστική κατηγορία των βαριών αλκοολούχων ποτών, καθώς ευνοείται από το χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό και τη χαμηλότερη τιμή διάθεσης, η οποία μέχρι και το 2015 δεν επιβαρυνόταν από Ε.Φ.Κ. Πάντως, η αγορά δεν μπορεί να επωφεληθεί πλήρως από την υποκατάσταση των αποσταγμάτων με κρασί, καθώς από την τάση αυτή ευνοείται κυρίως το χύμα προϊόν.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ, η συνολική εγχώρια κατανάλωση εμφανίζει διαχρονικά πτωτική τάση, με έντονες όμως ενδιάμεσες διακυμάνσεις. Αναλυτικά, κατά το διάστημα 2005/06 - 2009/10 το μέγεθος της αγοράς υπερέβαινε τα 3 εκ. εκατόλιτρα το έτος, γεγονός που μεταφράστηκε σε μέσο όρο 3,16 εκ. εκατόλιτρων το έτος. Ακολούθως, ο μέσος όρος της επόμενης πενταετίας (2010/11 – 2014/15) διαμορφώθηκε στα 2,82 εκ. εκατόλιτρα, μειωμένος κατά 10,7% έναντι της προηγούμενης πενταετούς περιόδου.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top