Η οικονομική ύφεση που εκδηλώθηκε από τα τέλη του 2008, σε συνδυασμό με τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που εφαρμόζονται έκτοτε, μείωσαν σημαντικά την εγχώρια βιομηχανική και εμπορική δραστηριότητα. Επομένως, το μεταφορικό έργο και η παροχή υπηρεσιών logistics περιορίστηκαν, καθώς τα διακινούμενα αποθέματα και οι ποσότητες ανά παράδοση των ελληνικών εταιρειών - πελατών του κλάδου μειώθηκαν αισθητά. Βάσει εκτιμήσεων της αγοράς, η σωρευτική μείωση των συνολικών εσόδων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2008-2014 ξεπέρασε το 20%, με τάση πάντως βαθμιαίας εξομάλυνσης.

Ακολούθως, το 2015 οι ασταθείς πολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικράτησαν (δύο εκλογικές αναμετρήσεις, διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών, επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων) επηρέασαν δυσμενώς τους 3PL Providers, μειώνοντας ελαφρώς την αξία της αγοράς. Το κλίμα αβεβαιότητας που προκλήθηκε μεταφράστηκε σε χαμηλή ζήτηση υπηρεσιών logistics, χαμηλούς όγκους αποθηκευμένων εμπορευμάτων και αργούσα δυναμικότητα αποθηκευτικών χώρων.

Η δραστηριότητα των επιχειρήσεων του κλάδου υποχώρησε κυρίως το τρίτο τρίμηνο του έτους, όταν και τα capital controls δυσχέραναν σημαντικά τη διενέργεια των εισαγωγών και εξαγωγών αγαθών και γενικότερα τα διεθνή οδικά δρομολόγια. Αρνητικό ρόλο ωστόσο, διαδραμάτισαν και οι απεργίες που έγιναν το δεύτερο εξάμηνο στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια αντιδράσεων για τις σχεδιαζόμενες αποκρατικοποιήσεις, καθώς και η διακοπή των σιδηροδρομικών μεταφορών λόγω της κατάληψης της γραμμής από μετανάστες στην Ειδομένη. 

Tο 2016 η αγορά μεταφορών και logistics τονώθηκε, λόγω της σταθεροποίησης των οικονομικών συνθηκών και της σταδιακής άρσης της αβεβαιότητας που προκάλεσαν τα capital controls. Έτσι, οι περισσότερες επιχειρήσεις αύξησαν τους κύκλους εργασιών τους, επωφελούμενες από την άνοδο των διακινούμενων όγκων. Ενδεικτικά, όπως ήδη αναφέρθηκε, η εμπορευματική δραστηριότητα των ελληνικών λιμένων αυξήθηκε κατά 4% το 2017 σε σχέση με το 2016, αποτυπώνοντας την ευνοϊκή επίδραση των επενδύσεων της Cosco και τον αυξημένο όγκο των μεταφερόμενων / διαχειριζόμενων φορτίων.

Τέλος, ο κλάδος της Εφοδιαστικής Αλυσίδας τα τελευταία δύο χρόνια, δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα, με προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η αυξημένη ζήτηση για αποθηκευτικούς χώρους, η βελτίωση των σιδηροδρομικών υποδομών και η ανοδική πορεία των οδικών μεταφορών είναι μερικές ενδείξεις της αγοράς που δημιουργούν αισιοδοξία για τον κλάδο των logistics.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top