Παρατηρώντας κανείς την εξέλιξη της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης στην Ελλάδα, θα διαπιστώσει ότι από το 2000 έως το 2009, υπήρξε αλματώδης άνοδος. Συγκεκριμένα, το 2009 άγγιξε τα €5,1 δισ. από €1,2 δισ. το 2000. 

Μερικοί παράγοντες που συντέλεσαν σ’ αυτή την εκτόξευση ήταν:

  • Η υπερσυνταγογράφηση χωρίς δικλίδες ασφαλείας,
  • Η υποκατάσταση παλαιών και φθηνών φαρμάκων από νέα και ακριβότερα,
  • Η ανυπαρξία ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
  • Η ανέλεγκτη τιμολόγηση και αποζημίωση φαρμάκων, και
  • Η αύξηση του περιθωρίου κέρδους φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.

Ωστόσο, από το 2009 μέχρι και το 2016, η δημόσια δαπάνη μειώθηκε ραγδαία λόγω θεσμικών παρεμβάσεων στην αγορά φαρμάκου. Συγκεκριμένα, η αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης, η αύξηση των επιστροφών στα ασφαλιστικά ταμεία, η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των ασφαλισμένων, η μείωση των περιθωρίων κέρδους χονδρεμπόρων και λιανεμπόρων και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ήταν μερικά μέτρα που οδήγησαν στη μείωση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.

pharma45

Έτσι, η καθαρή δημόσια δαπάνη το 2016 μειώθηκε περαιτέρω στα €1.945 εκ., καταγράφοντας κατά την τελευταία επταετία σωρευτική μείωση 61,9% (ή κατά €3.163 εκ.). Η υποχώρηση αυτή ήταν αρκετά μεγαλύτερη σε σχέση με τις υπόλοιπες κατηγορίες που απαρτίζουν τις δημόσιες δαπάνες υγείας

Τέλος, στο χρονικό διάστημα 2016-2018, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη διατηρήθηκε σταθερή στα €1.945 εκ. Ωστόσο, το επίπεδο αυτό δεν επιτρέπει την επαρκή κάλυψη των αναγκών από το κράτος και την ομαλή πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υπερβάσεις που προκύπτουν λόγω του χαμηλού προϋπολογισμού να καλύπτονται από τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή είτε από τους ασθενείς, είτε από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις μέσω των υψηλών υποχρεωτικών επιστροφών και εκπτώσεων (clawback και rebates).

Συγκεκριμένα, κάθε μήνα υπολογίζεται το ύψος της πραγματοποιηθείσας δαπάνης και συγκρίνεται με τον στόχο που έχει τεθεί. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί υπερβάλλον ποσό, απαιτείται από τις εταιρείες του κλάδου ή τους ΚΑΚ σε εξαμηνιαία βάση.

Μάλιστα, τα μέτρα αυτά προκαλούν μεγαλύτερες στρεβλώσεις στα οικονομικά γενόσημα, καθώς μετά τις συνεχείς μειώσεις τιμών ανά εξάμηνο, επιβάλλονται και έμμεσες μειώσεις. Ειδικά, το clawback δεν εφαρμόζεται μόνο στα φάρμακα που προκαλούν υπέρβαση της δαπάνης, αλλά και στα γενόσημα, τα οποία αντιθέτως τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top