Σημαντικό ενισχυτικό παράγοντα για την πορεία του κλάδου αποτελεί η τιμή του σκληρού σιταριού που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για τη μακαρονοποιία. Πριν την εξάπλωση της κρίσης, η τιμή διαμορφωνόταν γύρω στα 15 λεπτά/kg. Τα χρόνια της κρίσης, η τιμή έφτασε μέχρι 28-29 λεπτά/kg. Ωστόσο, τα τελευταία έτη, η τιμή κινείται γύρω στα 17-18 λεπτά/kg, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής.

Επίσης, οι επενδύσεις που διενεργούν οι μεγάλες βιομηχανίες, παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα τελευταία χρόνια αποτελούν θετική εξέλιξη για την αγορά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η BARILLA HELLAS A.E., η οποία από το 2016 ξεκίνησε την εκτέλεση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος τριετούς διάρκειας και προϋπολογισμού €5 εκ. Σκοπός της συγκεκριμένης επένδυσης ήταν η ενίσχυση της παραγωγής και η επέκταση του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της με νέες σειρές προϊόντων.

Επίσης, η ΜΕΛΙΣΣΑ ΚΙΚΙΖΑΣ Α.Β.Ε.Ε. τα προηγούμενα έτη υλοποίησε επενδύσεις στο εργοστάσιο στη Λάρισα, οι οποίες αύξησαν σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα και επέτρεψαν την ενδυνάμωση των εξαγωγών. Ακόμη, στα τέλη του 2018, προχώρησε σε επένδυση €13 εκ. που αφορούσε τη δημιουργία νέου μύλου σιμιγδαλιού στις παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Λάρισα. Μάλιστα, η ολοκλήρωση των εργασιών εκτιμάται στα μέσα του 2019.

Συγχρόνως, η EURIMAC A.E., έχοντας ειδικευτεί τα προηγούμενα χρόνια στην παραγωγή κωδικών ιδιωτικής ετικέτας, επιχείρησε να επανατοποθετήσει στην ελληνική αγορά τα προϊόντα με το ΜΑΚΒΕΛ, κάτι που οδήγησε σε σημαντική αύξηση των διαφημιστικών δαπανών για το 2016. Η εταιρεία έχει προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις που έχουν ανεβάσει την παραγωγική δυναμικότητα του συγκροτήματος σε ετήσια βάση στους 72.000 τόνους ζυμαρικών, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και στην ενίσχυση του επώνυμου brand.

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top