Ο κλάδος διαθέτει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια αξιόλογη εξαγωγική και παραγωγική δράση σε άλλες χώρες. Η εξωστρέφεια επιτρέπει στις ελληνικές βιομηχανίες να διατηρούν ικανοποιητικά επίπεδα εσόδων την περίοδο της ύφεσης. Εξάλλου, τα ξένα εμπορικά δίκτυα και αλυσίδες πληρώνουν εντός διαστήματος 30 ημερών, κάτι που δεν ισχύει με τους εγχώριους πελάτες. Χαρακτηριστικά:

Η ΦΑΓΕ έχει παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, όπου διαθέτει δύο μονάδες, ενώ πλέον το 85% των εσόδων της προέρχεται από τις διεθνείς αγορές. Η εταιρεία έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός ακόμα εργοστασίου, αυτή τη φορά στο Λουξεμβούργο, μέσω επένδυσης €100 εκ., το οποίο θα έχει παραγωγική δυναμικότητα 40.000 τόνων το χρόνο και θα τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018.

Παράλληλα, οι εξαγωγές της ΚΡΙ-ΚΡΙ το 2017 ξεπέρασαν το 30% των συνολικών πωλήσεων, έχοντας αυξηθεί κατά 60% έναντι του προηγούμενου έτους, ενώ η παρουσία της εντοπίζεται σε 24 αγορές. Η βιομηχανία έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα στις εξαγωγές γιαουρτιού λόγω της αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε., υπάρχει πρόθεση για ανάθεση της παραγωγής των προϊόντων της σε μονάδα στη Βρετανία. Σημειώνεται ακόμα ότι η ΚΡΙ-ΚΡΙ παράγει το 70%-80% του συνόλου του γιαουρτιού ιδιωτικής ετικέτας στην Ελλάδα.

Η Δωδώνη, έχοντας ήδη μακροχρόνια παρουσία στην αγορά της φέτας, το 2015 προχώρησε σε επενδύσεις που αφορούσαν στο διπλασιασμό του παραχθέντος όγκου γιαουρτιού. Μάλιστα, την επόμενη χρονιά το γιαούρτι της εταιρείας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά εκτός των ελληνικών συνόρων.

Στο γιαούρτι βασίζει την εξωστρέφειά της και η Δέλτα, οι εξαγωγές του οποίου αποτελούν το 70% επί των συνολικών εξαγωγών της. Η εταιρεία έχει αξιοπρόσεκτη παρουσία στην Ιταλία, όπου διανέμει τα προϊόντα της μέσω συνεργασίας με τη Granarolo.

Τέλος, η ΜΕΒΓΑΛ σχεδιάζει την επέκταση του χαρτοφυλακίου της σε τρεις νέες κατηγορίες γιαουρτιού (προϊόντα που προορίζονται για πρωινό, γιαούρτια χωρίς λακτόζη και επιδόρπια γιαουρτιού), ώστε να ενισχύσει τις πωλήσεις της στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η αύξηση της διεθνούς ζήτησης ελληνικού γιαουρτιού έχει οδηγήσει αρκετές εγχώριες βιομηχανίες στην υλοποίηση επενδύσεων αναβάθμισης του παραγωγικού τους εξοπλισμού. Ενδεικτικά, σημαντικά επενδυτικά προγράμματα πραγματοποιούν οι ΦΑΓΕ, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Φάρμα Κουκάκη, ΜΕΒΓΑΛ, Κολιός κ.ά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, οι εξαγωγές υπολογίζονται στα €160-180 εκ. το χρόνο, μέγεθος που θα μπορούσε να είναι αρκετά υψηλότερο, αν δεν κυκλοφορούσαν στην Ε.Ε. πλήθος κωδικών που επισημαίνονται παράνομα ως «ελληνικό γιαούρτι». Ο ΣΕΒΓΑΠ αναφέρει ότι οι ετήσιες πωλήσεις των εν λόγω προϊόντων αγγίζουν τα €20 δισ.

Σε πρόσφατη έρευνά της η βρετανική εταιρεία Technavio τονίζει ότι ο ανταγωνισμός που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές εταιρείες στο εξωτερικό θα κλιμακωθεί, καθώς η αγορά του ελληνικού γιαουρτιού μέχρι το 2021 θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό 9%. Επομένως, η αξία πωλήσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2017-2021 αναμένεται να αυξηθεί από τα €2,4 εκ. στα €3,3 εκ.

Ενδεικτικά, οι λιανικές πωλήσεις του γιαουρτιού ελληνικού τύπου σε κάποιες από τις βασικότερες αγορές έχουν ως εξής:

  • Γαλλία: €577 εκ.,
  • Μεγάλη Βρετανία: €205 εκ.,
  • Ιταλία: €180 εκ.,
  • Γερμανία: €127 εκ. 

Πηγή: IB.HS Industry Outlook Snapshots

ibhs trial

Επωνυμία Εταιρείας:*
Ονοματεπώνυμο Χρήστη:*
ΑΦΜ Εταιρείας:*
Email Χρήστη:*
Τηλέφωνο Χρήστη:*
Επαλήθευση λέξης:

210-8939000

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Φαξ: 210-8939098-99

Scroll to top